#SecurityUnion - De samenwerking tussen de EU en de VS bij de aanpak van terrorismefinanciering blijft resultaten opleveren

| Juli 23, 2019

De samenwerking tussen de EU en de VS op het gebied van het volgen van terrorismefinanciering heeft nog steeds positieve resultaten opgeleverd met meer dan 70,000-leads gegenereerd tussen 2016 en 2018 - waarvan sommige een belangrijke rol hebben gespeeld bij onderzoek naar terroristische aanslagen op EU-bodem, waaronder die in Stockholm , Barcelona en Turku.

Volgens het gezamenlijk verslag is de Commissie tevreden over de samenwerking tussen de EU en de VS in het kader van het programma voor het traceren van terrorismefinanciering (TFTP) en worden de essentiële waarborgen en controles, zoals gegevensbescherming, nog steeds correct geïmplementeerd.

De TFTP is een belangrijk instrument om tijdige, accurate en betrouwbare informatie te verstrekken voor het identificeren en volgen van terroristen en hun ondersteunende netwerken wereldwijd. EU-lidstaten en Europol hebben in toenemende mate gebruik gemaakt van het mechanisme en het aantal door TFTP gegenereerde leads gestegen tussen 2016 en 2018 naar 70,991 in vergelijking met 8,998 in de vorige rapportageperiode.

In het rapport stelt de Commissie voor dat de lidstaten regelmatig feedback geven over de leads die zij van de VS hebben ontvangen en moedigt zij Europol's voortdurende inspanningen aan om de lidstaten te ondersteunen. De volgende gezamenlijke evaluatie van de overeenkomst wordt verwacht in 2021. De volledige Rapport en Werkdocument van de staf zijn online beschikbaar.

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, Defensie, EU, Europese Commissie, radicalisering, Veiligheid, Terrorisme, US

Reacties zijn gesloten.