#Griekenland PM zegt #2020Budget zal de begrotingsdoelen respecteren

| Juli 22, 2019

Griekenland zal later dit jaar een 2020-begroting indienen die volledig voldoet aan de fiscale doelstellingen die zijn overeengekomen met zijn geldschieters, de nieuw gekozen premier Kyriakos Mitsotakis (foto) zei op zaterdag (20 juli), schrijven Angeliki Koutantou en Michele Kambas.

Mitsotakis schetste zijn belangrijkste beleid na een aardverschuivingsoverwinning in een 7-verkiezing in juli en vertelde de Griekse wetgevers dat de begroting geen fiscale doelstellingen voor 2019 en 2020 in gevaar zou brengen.

Griekenland is in augustus voortgekomen uit economische aanpassingsprogramma's die onder toezicht staan ​​van zijn kredietverstrekkers, maar moet nog steeds voldoen aan fiscale doelstellingen, inclusief een primair begrotingsoverschot - exclusief rentebetalingen op zijn schuld - van 3.5 procent van de jaarlijkse economische productie tot 2022, die door velen als onrealistisch worden beschouwd.

"In de ontwerpbegroting voor 2020 wordt het gegeven begrotingssaldo niet verstoord en worden de primaire overschotdoelen voor de jaren 2019 en 2020, overeengekomen door de vorige regering, niet betwist," zei Mitsotakis.

Mitsotakis, die het overneemt van de voormalige linkse premier Alexis Tsipras, werd verkozen op een belofte om belastingen te verlagen en investeringen te versnellen om de groei te stimuleren in een land dat een kwart van zijn productie verloor tijdens de Griekse schuldencrisis.

Hij zei dat geplande belastingverlagingen en gedurfde hervormingen van de economie en het openbaar bestuur zouden leiden tot een hogere groei en Griekenland zou helpen zijn geldschieters te overtuigen om de fiscale doelstellingen na 2020 te verlagen.

"In 2020 ... kunnen we de verlaging van primaire overschotten op meer realistische niveaus nastreven," zei Mitsotakis.

De vennootschapsbelasting zal op 24% worden verlaagd op de 2019-winst van 28% op dit moment en de belasting op dividenden zal worden gehalveerd tot 5 procent, zei hij, eraan toevoegend dat een zeer impopulaire onroerendgoedbelasting die werd geïntroduceerd in 2012 op het hoogtepunt van de crisis met een gemiddelde 22% dit jaar.

Een dringende zaak waarmee het kabinet van Mitsotakis te maken heeft, is de ondersteuning van het door de staat gecontroleerde nutsbedrijf Public Power Corp. (PPC), dat wordt opgezadeld met meer dan 2.4 miljard euro aan achterstallige facturen tijdens de schuldencrisis.

Mitsotakis zei dat PPC, dat 51% eigendom is van de staat, zou worden vernieuwd door de privatisering van zijn netwerken en de identificatie van gewone wanbetalers, voordat een strategische investeerder voor het nut wordt gezocht.

De nieuwe conservatieve overheid, die door beleggers als marktvriendelijker wordt beschouwd dan zijn voorganger, is ook van plan de verkoop van Helleneic Petroleum (HEPr.AT), de grootste olieraffinaderij van het land, en zet door met een investeringsplan van € 8 miljard voor de in onbruik geraakte luchthaven Hellenikon, die jaren van vertraging heeft opgelopen, aldus Mitsotakis.

"Hellenikon wordt binnenkort het symbool van een nieuw Griekenland van ... extraversie en innovatie," zei hij.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Griekenland

Reacties zijn gesloten.