#Qatar2022 - Undercover-rapport onthult de omvang van de doorlopende exploitatie van WK-werknemers

| Juni 27, 2019

De vreselijke omstandigheden voor arbeiders die de stadions en infrastructuur bouwen voor de 2022 World Cup in Qatar, nu iets meer dan twee jaar weg, zijn opnieuw de krantenkoppen. Deze hernieuwde kritiek komt bovenop recente ontwikkelingen met betrekking tot onregelmatigheden rond het oorspronkelijke bod van Qatar om het toernooi te houden.

De detentie en ondervraging van de voormalige UEFA-president Michel Platini door de Franse autoriteiten vorige week herinnerde het publiek aan het controversiële stemproces dat de kleine Golfstaat had geselecteerd om het toernooi te organiseren, ondanks het ongeschikte klimaat en het gebrek aan bestaande faciliteiten. Sinds de uitreiking van de competitie in 2011 heeft meer dan de helft van het panel van 22-man dat de noodlottige stemmen heeft uitgebracht, te maken gehad met omkopingsbeschuldigingen.

Nu komen berichten naar voren over het aanhoudende misbruik van de buitenlandse arbeiders die Qatar in staat hebben gesteld zijn stadions voortijdig te voltooien. Salarissen van slechts 80p per uur, geconfisqueerde paspoorten, het onvermogen tot vakbond, gruwelijke gezondheids- en veiligheidsnormen zijn allemaal goed gedocumenteerd. Ze tonen de risico's van het organiseren van de competitie in een land dat een mensenrechtenrecord onder de maat heeft. Er wordt geschat dat als iemand een minuut stilte zou organiseren voor elke tot nu toe gedode arbeider, de eerste 44-wedstrijden van de 2022 World Cup in stilte zouden moeten worden gespeeld.

De druk op het land om de omstandigheden en de rechten voor de duizenden Nepalezen, Filippino's, Pakistanen en anderen te verbeteren, heeft geleid tot algemeen bekende beloften van hervormingen. Openbaringen komen nu echter aan het licht, die bewijzen dat veel van deze hervormingen alleen op papier bestaan. In het verleden werden journalisten die het probleem wilden aanpakken, geleid op zorgvuldig ontworpen PR-rondleidingen, met interviews die alleen werden verleend in de aanwezigheid van mentors en die werknemers die erop konden vertrouwen de officiële lijn te volgen. Op 6 juni onthulde een undercover onderzoek door de Duitse openbare omroep WDR echter dat Nepalees gastarbeiders maandenlang onbetaald waren gebleven en niet werden voorzien van passend voedsel of onderdak, met acht werknemers in een kamer en slechts één toilet tussen 200.

In verborgen camera-interviews klaagden ze: "We zijn gevangen genomen. We leven van water en brood, we kunnen ons niets anders veroorloven. "Het gebrek aan inkomen treft ook hun gezinnen thuis, die afhankelijk zijn van de salarissen voor hun overleving. "Soms vraag ik me af of het beter zou zijn om dood te zijn", zei iemand. Ze bevestigden ook dat hun paspoorten nog steeds in beslag werden genomen, waardoor ze in virtuele gevangenschap werden geplaatst.

Het exposé toont hoe ondanks enkele verbeteringen er op het terrein weinig is veranderd sinds de regering van Qatar aankondigde pogingen om het Kafala-systeem in 2014 te hervormen. Het toont drastisch het verband tussen wat de regering van Qatar wilde de verslaggevers te zien en de realiteit van de gruwelijke omstandigheden op de grond.

In het licht van deze onthullingen hebben de Filippijnse Commissie voor de Mensenrechten (CHR) en de Nepalese Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens al laten weten samen te willen werken aan de bescherming van hun burgers in Qatar. CHR-voorzitter Chito Gascon zei: "Uiteindelijk was er een verbintenis van Qatar dat ze zich zullen houden aan de internationale arbeidsnormen en de enige manier waarop we ervoor kunnen zorgen dat de problemen aan de oppervlakte komen.", Met de belofte "werk zeer nauw" met onze respectieve ambassades om er zeker van te zijn dat eventuele kwesties met betrekking tot arbeidsrechten snel worden aangepakt door de regering van Qatar. "De minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan heeft ook gezworen om Qatar onder druk te zetten om de lonen en ziektekosten voor zijn werknemers te verbeteren.

De speculatie dat het WK uit Qatar zou kunnen worden gehaald, is nog maar eens duidelijk op sociale media, wat onwaarschijnlijk is in dit scenario. De druk op de FIFA zal zeker toenemen om actie te ondernemen tegen het voortdurende misbruik van arbeiders in het land, terwijl het Franse corruptieonderzoek aantoont dat het onwaarschijnlijk is dat onderzoek naar de interne werking van de FIFA en die van Qatar binnenkort zal afnemen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Mensenrechten, Verenigde Arabische Emiraten

Reacties zijn gesloten.