#EuropeanElections2019 - wat nu?

| Juni 12, 2019
Wat gebeurt er nu het nieuwe Parlement is gekozen? Meer informatie over de volgende stappen hieronder.

Tussen 23 en 26 in mei hebben de Europeanen ervoor gekozen om de 751-leden te kiezen om hen de komende vijf jaar te vertegenwoordigen. Het is aan die EP-leden om de volgende voorzitter van de Europese Commissie te kiezen en de hele Commissie als geheel goed te keuren.

Europese politieke partijen hebben voorgedragen kandidaten te kiezen voor het voorzitterschap van de Commissie. Na de verkiezingen, en rekening houdend met de resultaten, zullen de EU-leiders een kandidaat voor Commissievoorzitter voorstellen. Het Parlement heeft gezegd dat het geen kandidaat zal accepteren die niet heeft deelgenomen het hoofdkandidaatproces.

Voordat ze dat doen en voorafgaand aan de eerste plenaire vergadering van de nieuwe zittingsperiode op 2 juli, beslissen EP-leden welke politieke groep, indien aanwezig, lid wordt. Er waren acht groepen tijdens de achtste termijn.

Tijdens de eerste plenaire sessie, EP-leden zullen de voorzitter van het Parlement en vice-presidenten kiezen.

Het Parlement zal naar verwachting tijdens de plenaire vergadering van juli in juli stemmen over de nieuwe voorzitter van de Commissie.

Het is dan aan de EU-landen om commissarissen voor te stellen, in samenwerking met de nieuwe voorzitter van de Commissie.

De kandidaat-commissarissen zullen worden onderzocht door de parlementaire commissies verantwoordelijk voor hun voorgestelde portefeuilles voordat de leden van het Europees Parlement over de goedkeuring van de volledige Commissie in de plenaire vergadering stemmen.

De nieuwe Europese Commissie zou op 1 november moeten aantreden.

infographic over Europese verkiezingen 2019 - tijdlijn

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese verkiezingen, Europees parlement

Reacties zijn gesloten.