Hoe werkt stemmen in #EuropeanElections?

| 16-2019-XNUMX
Europese verkiezingen

Meer dan 400 miljoen mensen kunnen deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in deze maand, in een van de grootste democratische oefeningen ter wereld, schrijft de BBC. Dus hoe houd je een stem in 28 verschillende landen onder een hele reeks verschillende regels?

Bij de laatste verkiezingen in 2014 namen 168,818,151-mensen deel, met een opkomst van iets meer dan 40%, en vijf miljoen stembiljetten werden verwend.

Dat maakt het groter dan de Amerikaanse presidentiële stem, hoewel niet eens in de buurt van de omvang van de verkiezingen in India, die de grootste is.

De verkiezingen dit jaar vinden plaats op vier dagen met drie stemsystemen, maar het komt allemaal samen dankzij een reeks gemeenschappelijke principes - en de bereidheid van de lidstaten om hun nationale verkiezingsregels aan te passen.

Hier is hoe het allemaal werkt.

Wanneer is de stemming?

Stemmen vindt plaats over drie dagen, afhankelijk van waar de verkiezingen worden gehouden.

 • 23 mei: Nederland, VK
 • 24 mei: Ierland, Tsjechische Republiek (die ook op 25 mei een tweedaagse stemming heeft)
 • 25 mei: Letland, Malta, Slowakije
 • 26 mei: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Zweden

Stemtijden variëren van land tot land, in overeenstemming met de lokale gebruiken. En elk land kiest een ander aantal EP-leden, ongeveer in overeenstemming met hun bevolking - dus Frankrijk (74) en het VK (70) hebben meer plaatsen dan Ierland (11) of Letland (8).

En voor sommigen is stemmen verplicht, dus er is geen ontkomen aan - in België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland en Luxemburg.

Een stembus met stemmen bij de Europese verkiezingen komt aan op Trinity School op mei 22, 2014 in Croydon, Engeland.

Tellen gebeurt ook per land, maar de resultaten worden geheim gehouden totdat alle stemmen zijn voltooid.

De resultaten worden aangekondigd vanuit 23: 00 Brussel-tijd (22: 00 BST) op zondag, 26 mei, zodat de aankondiging van resultaten van het VK of andere landen met vroege stemmingen de stemmers elders niet kan beïnvloeden.

Welk systeem wordt gebruikt om te stemmen?

Elk land is vrij om zijn eigen systeem te gebruiken om te stemmen, en er zijn veel verschillen.

De stemgerechtigde leeftijd wordt bijvoorbeeld bepaald door de nationale wetgeving. En overal is er een soort post- of proxy-systeem, behalve in Tsjechië, Ierland, Malta en Slowakije.

De meeste landen kiezen hun EP-leden in één groot nationaal kiesdistrict, dus Duitsland heeft bijvoorbeeld 96-Duitse parlementsleden. Maar een handvol - België, Ierland, Italië, Polen, VK - hebben meerdere kiesdistricten.

De belangrijkste gemeenschappelijke regel is echter dat landen een proportioneel systeem moeten gebruiken.

Dit is anders dan het systeem waarbij het Verenigd Koninkrijk de eerste keer is gepasseerd bij zijn nationale verkiezingen (het enige EU-land dat dit doet). Het VK moet dus zijn stemsysteem veranderen in een meer representatief model voor EU-verkiezingen.

In feite zijn er drie systemen in gebruik:

Gesloten lijsten

 • Gebruikt door: UK (behalve Noord-Ierland), Portugal, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Hongarije

In een gesloten lijstsysteem maken politieke partijen een lijst met hun kandidaten op volgorde van boven naar beneden. Kiezers stemmen dan voor de partij die ze willen - maar ze kunnen niet op een persoon stemmen of de volgorde van de mensen op de lijst beïnvloeden.

Een vrouw werpt haar stem in 2014 in Spanje

Afhankelijk van de resultaten en het aantal beschikbare stoelen worden de stoelen op volgorde van voorkeur aan de personen op de lijst toegewezen. Dus de lijst met beste partijen kan ervoor zorgen dat de beste twee of drie mensen worden gekozen, de tweede plaats krijgt er een of twee, enzovoort.

De exacte distributiemethode is afhankelijk van het land. De UK gebruikt iets dat de D'Hondt-methode wordt genoemd om erachter te komen hoe stoelen verdeeld moeten worden; een soortgelijk maar enigszins ander systeem genaamd de Sainte-Laguë-methode wordt gebruikt in Duitsland en enkele andere landen.

Het algemene principe is echter dat de partij met de meeste stemmen de meeste zetels krijgt - en wie in de partij die zetels krijgt, wordt beslist door de partijleiding.

Voorkeurlijsten

 • Gebruikt door: Finland, Zweden, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Griekenland, Cyprus, Luxemburg, Polen, Italië, Nederland, België, Denemarken

Preferentiële lijsten of "open lijsten" lijken sterk op het hierboven beschreven gesloten lijstsysteem, behalve dat kiezers kunnen beïnvloeden welke individuele persoon een stoel wint door invloed uit te oefenen op de volgorde van personen op een lijst. Hoeveel invloed de kiezer op de volgorde van de kandidaten heeft, varieert van land tot land.

Over het algemeen kiezen kiezers een kandidaat om op te stemmen en hun stem telt voor zowel de partij als die persoon. Als de kandidaat een aanzienlijk aantal stemmen krijgt, kunnen deze worden gekozen vóór hoger geplaatste personen op de lijst.

Sommige landen geven een paar "voorkeurstemmen", anderen slechts één; sommige landen wijzen zetels toe op basis van het aantal stemmen; anderen garanderen alleen een stoel als een kandidaat een bepaald doelwit verslaat, zoals het winnen van 5% of 10% van alle stemmen.

Single Transferable Vote (STV)

 • Gebruikt door: Ierland, Malta, Noord-Ierland

Voorstanders van STV beweren dat dit het meest representatieve systeem is, maar het wordt alleen gebruikt door een handvol landen bij de Europese verkiezingen.

Op het stembiljet stemmen kiezers op de kandidaat die ze het leukst vinden door het nummer "1" in een vak te schrijven. Ze stemmen vervolgens voor hun tweede favoriet als nummer "2" enzovoort - voor zo veel of zo weinig mensen als ze willen zonder beperkingen.

Als het gaat om het tellen van de stemmen, bepalen de organisatoren eerst wat de verkiezing "quotum" is. Als er vier plaatsen zijn en 100,000 mensen een stem uitbrengen, dan is het quotum 100,000 gedeeld door vijf, plus één - of 20,001.

De reden voor de wiskunde is dat slechts vier mensen dit aantal stemmen zouden kunnen behalen. Vier keer 20,001 is 80,004: er zouden alleen nog maar 19,996-stemmen overblijven - niet genoeg om het quotum te bereiken. De formule werkt voor een willekeurig aantal zetels (deel de totale stemmen met het aantal stoelen plus één) en een willekeurig aantal stemmen.

Een reeks van ten minste 44-vakken, elk gemarkeerd met de naam van een kandidaat

Dus de stemmen worden allemaal geteld en als iemand het quotum bereikt, worden ze gekozen. Als dat niet het geval is, wordt de slechtste uitvoerder geëlimineerd - en al hun stemmen worden herverdeeld naar de voorkeur van de tweede plaats op elk stembiljet.

Wanneer iemand wordt gekozen, worden alle extra stemmen die ze hebben die er niet toe doen (omdat ze de quota al hebben bereikt) ook opnieuw verdeeld. Dit is het overdraagbare deel van de enige overdraagbare stem.

Het idee is dat elke stem op iemand wordt geteld en dat er geen stem wordt verspild aan overduidelijke winnaars of verliezers. Het is echter veel gecompliceerder om te tellen.

Wat zijn electorale drempels en welke landen hebben deze?

Sommige landen hebben een kiesdrempel - waar een partij of kandidaat volgens de wet een bepaald percentage van de nationale stemming moet behalen om in aanmerking te komen voor een plaats. Het idee is om te voorkomen dat zeer kleine, marginale of extremistische partijen stoelen winnen zonder een minimum aan steun te halen - meestal een klein percentage.

Frankrijk bijvoorbeeld, is één kiesdistrict met 74-zetels - dus zonder drempel zou het maar 1.4% van de stemmen nodig hebben om een ​​stoel te winnen. Maar Frankrijk heeft zijn minimumdrempel op 5% gesteld.

De landen waar drempels gelden voor de 2019 verkiezingen zijn:

 • 5%: Frankrijk, Litouwen, Polen, Slowakije, Tsjechië, Roemenië, Kroatië, Letland en Hongarije
 • 4%: Oostenrijk, Italië en Zweden
 • 3%: Griekenland
 • 1.8%: Cyprus

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese verkiezingen, Europees parlement

Reacties zijn gesloten.