Verbind je met ons

EU

Het beste maken van verbonden informatie over #Migratie en criminaliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft het laatste groene licht gegeven voor twee stukken wetgeving die zeven informatiesystemen verbinden die worden gebruikt door wetshandhavingsinstanties en grenswachten. Door stukjes en beetjes die al in al deze databases zijn opgeslagen met elkaar te verbinden, zullen criminelen het moeilijker vinden om aan de rechter te ontsnappen, en degenen die illegaal in de EU verblijven zullen zich niet gemakkelijk verstoppen.

Jeroen Lenaers, Europarlementariër, rapporteur voor de interoperabiliteit van grenzen en visuminformatiesystemen, zei: “Met deze wetgeving zetten we een grote en belangrijke stap in de richting van het dichten van blinde vlekken in ons EU-veiligheidsbeleid. Grenswachters, douaneautoriteiten, politieagenten en gerechtelijke autoriteiten zullen snelle en volledige toegang hebben tot de informatie die zij nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Wij zorgen ervoor dat de juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon terechtkomt en voorkomen dat dezelfde persoon onder verschillende identiteiten in EU-systemen wordt opgeslagen.”

Nuno Melo, lid van het Europees Parlement, de rapporteur voor de wetgeving inzake de interoperabiliteit van politiële, justitiële, asiel- en migratie-informatiesystemen, voegde hieraan toe: “We veranderen onze beveiligingssystemen niet, we verbeteren hun architectuur, zodat criminelen niet kunnen ontsnappen aan het net dat deze databases creëren. Dankzij het feit dat politie en aanklagers één enkel zoekportaal gebruiken om ontbrekende informatie te vinden en een dienst voor biometrische matching die de databanken scant met bijvoorbeeld vingerafdrukken, zullen terroristen de EU niet met één identiteit kunnen binnenkomen en proberen te vertrekken met een andere frauduleuze identiteit. .”

De twee nieuwe sets rechtsregels verbinden het Schengeninformatiesysteem, Eurodac, het Visuminformatiesysteem en het inreis-uitreissysteem, het Europees reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS), the European Criminal Records Information System for third-country nationals (ECRIS-TCN system) and Interpol’s Stolen and Lost Travel Documents database.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending