Wegen naar vrede: EU ondersteunt het opnieuw verbinden van #Eritrea en #Ethiopia

Nid Mimica, commissaris voor internationale samenwerking en ontwikkeling, heeft op 8 februari een bezoek gebracht aan Eritrea, waar hij een eerste € 20 miljoen-project lanceerde om de wegverbinding tussen de Ethiopische grens en de Eritrese havens te herstellen.

Tijdens zijn bezoek heeft Mimica een ontmoeting gehad met de president van Eritrea Isaias Afwerki om de situatie in de regio te bespreken en manieren te verkennen voor de EU en Eritrea om de politieke betrekkingen en de dialoog over aangelegenheden die voor beide partijen van belang zijn, op te voeren.

Bij deze gelegenheid zei commissaris Mimica: "De Europese Unie is vastbesloten Eritrea en Ethiopië te steunen bij het nakomen van hun historische vredesovereenkomst, die twintig jaar conflict beëindigde. Om dit te ondersteunen lanceren we een € 20 miljoen-programma om de wegen te herstellen die beide landen verbinden. Dit zal de handel stimuleren, de stabiliteit consolideren en duidelijke voordelen voor de burgers van beide landen hebben door het creëren van duurzame groei en banen. "

Het nieuwe project zal worden gefinancierd via de EU-trustfonds voor Afrika en via het Office for Project Services (UNOPS) van de Verenigde Naties. Het herstelt de wegverbindingen tussen de Ethiopische grens en de Eritrese havens om de handel te stimuleren en banen te creëren. Dit is de eerste fase van een bredere ondersteuning van Eritrea, die naar verwachting later dit jaar zal worden uitgebreid.

Deze samenwerking maakt deel uit van de nieuwe tweesporenaanpak van de EU om de politieke dialoog met Eritrea te versterken, met name door politieke en economische hervormingen en verbetering van de mensenrechten aan te moedigen, ontwikkelingssamenwerking na te streven om de diepere oorzaken van armoede aan te pakken en de vrede te versterken. overeenkomst en economische integratie.

Achtergrond

In juli vorig jaar ondertekenden Eritrea en Ethiopië een historische vredesovereenkomst die 20-conflictjaren beëindigde. Dit biedt een grote kans voor economische ontwikkeling en stabiliteit in de regio. De toenadering heeft al voordelen opgeleverd voor de Eritrese bevolking, met heropend grenzen, hervatte communicatie en de daling van de prijs van basisproducten.

Een van de toezeggingen van het vredesakkoord is dat de 'transport-, handels- en communicatieverbindingen tussen beide landen zullen worden hervat'. Om dit te bereiken moeten de belangrijkste verkeersaders tussen de Ethiopische grens en de Eritrese haven van Massawa worden gerehabiliteerd, wat de focus is van dit wegenproject.

Meer informatie

Africa-Europe Alliance voor duurzame investeringen en banen

Voortgangsinformatieblad - Africa-Europe Alliance voor duurzame investeringen en banen

Delegatie van de Europese Unie naar Eritrea

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie

Reacties zijn gesloten.