#Singapore vrije handelsovereenkomst krijgt groen licht in handelscommissie

infographie illustratie
EU-handelsovereenkomsten waarover wordt onderhandeld

Handelscomité De leden van het Europees Parlement hebben vorige week overeenstemming bereikt over de vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore, een springplank voor samenwerking tussen de EU en Zuidoost-Azië.

De overeenkomst zal vrijwel alle tarieven tussen de twee partijen uiterlijk binnen vijf jaar verwijderen. Het zal de handel in diensten liberaliseren, unieke Europese producten beschermen en de Singaporeaanse aanbestedingsmarkt openen. De overeenkomst omvat versterkte arbeidsrechten en milieubescherming.

Handelscomité Europarlementariërs benadrukten dat aangezien dit de eerste bilaterale handelsovereenkomst tussen de EU en een lid van de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN) is, de deal kan dienen als een springplank naar toekomstige vrijhandelsovereenkomsten tussen de twee regio's, op een moment waarop de EU niet langer op de VS kan vertrouwen als handelspartner.

De belangrijkste elementen van de handelsovereenkomst zijn de volgende:

  • Opheffing van vele niet-tarifaire belemmeringen: Singapore zal de EU-veiligheidstests voor auto's en bepaalde elektronica, inclusief huishoudelijke apparaten of adapters, erkennen. Het zal ook EU-labels en markeringen voor kleding en textiel accepteren;
  • Geografische aanduidingen (GI's): Singapore beschermt ongeveer 190 EU GI's ten voordele van EU-producenten van voedingsmiddelen en dranken, waaronder die van Jerez-wijn, Comté-kaas, Nürnberger Bratwurst en aceto balsamico di Modena;
  • openbare aanbesteding: meer toegang tot het leveren van goederen en diensten aan de regering van Singapore;
  • diensten: liberalisering van financiële, post-, telecommunicatie-, transport- en informatietechnologiediensten. Wederzijdse erkenning van de kwalificaties van architecten, advocaten en ingenieurs, en;
  • duurzame ontwikkeling: Singapore zal de belangrijkste verdragen inzake arbeidsrechten, de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering en het duurzame beheer van bossen en visserij ten uitvoer leggen.

Het handelscomité stemde in met de overeenkomst door 25-stemmen aan 11, met één onthouding. De begeleidende resolutie, waarin de aanbevelingen van de commissie zijn verwerkt, is aangenomen met 25-stemmen tegen 10, met twee onthoudingen.

Beslechting van geschillen tussen bedrijven en staat

De commissie heeft ook ingestemd met de investeringsbeveiligingsovereenkomst die, zodra ze door alle EU-lidstaten is geratificeerd, de bestaande bilaterale overeenkomsten tussen Singapore en 13 EU-lidstaten zal vervangen door een modernere aanpak van geschillenbeslechting. Handelscomité Europarlementariërs hebben hun toestemming gegeven door 26-stemmen voor 11. De resolutie is aangenomen door 25-stemmen voor 12.

Op dinsdag heeft de Commissie buitenlandse zaken haar goedkeuring gehecht aan de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Singapore, die de samenwerking buiten het handelsdomein uitbreidt. Lees er meer over hier.

"De stemming van vandaag toont steun aan een voortschrijdend handels- en investeringsbeleid van de EU. De handelsovereenkomst zal niet alleen de toegang van de EU tot de markt van Singapore vergroten, maar zelfs nog meer tot de groeiende ASEAN-regio, terwijl tegelijkertijd wordt gewaarborgd dat werknemers en het milieu goed worden beschermd. De investeringsbeschermingsovereenkomst omvat de hervormde aanpak van de EU en zal de bestaande deals tussen Singapore en 13-lidstaten die de geschillenbeslechting tussen investeerders en staten omvatten, vervangen ", zei David Martin (S & D, VK), de rapporteur over de overeenkomsten inzake gratis handel en de investeringsbeschermingsovereenkomsten.

Volgende stappen

Het Parlement zal stemmen over de handelsovereenkomst en de investeringsbeschermingsovereenkomst op 12 februari in Straatsburg. Zodra de Raad het handelsakkoord heeft gesloten, kan het in werking treden. Om de investeringsbeschermingsovereenkomst in werking te laten treden, moeten de lidstaten het eerst ratificeren.

Achtergrond

Singapore is verreweg de grootste partner van de EU in de regio, goed voor bijna een derde van de handel in goederen en diensten tussen de EU en de ASEAN, en ruwweg tweederde van de investeringen tussen de twee regio's. Over 10,000 Europese bedrijven hebben hun regionale kantoren in Singapore.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Singapore

Reacties zijn gesloten.