Maak #EUFinancialMarketSupervision sterker en geschikt voor #Brexit zegt #EPP

De Commissie economische en monetaire zaken van het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid tussen de partijen een hervorming van de architectuur van het Europees toezicht op de financiële markt aangenomen. "We willen dat het Europese toezicht op de financiële markt sterker en efficiënter is en om de uitdagingen van de Brexit, digitalisering en witwassen aan te gaan," zei EVP-fractie Europarlementariër Othmar Karas, mederapporteur van het ontwerp van wet.

De hervorming verandert de bevoegdheden, de structuur, het bestuur en de financiering van de Europese Bankautoriteit (EBA), de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) en de Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA).

"Het doel van financiële markten is om investeringen, banen en groei te creëren. De hervorming is bedoeld om ervoor te zorgen dat dit echt gebeurt, "legde Karas uit. Besluitvormingsprocedures zullen worden gestroomlijnd, bureaucratie en ontslagen zullen worden verminderd, bepaalde grensoverschrijdende activiteiten zullen direct op EU-niveau worden gecontroleerd en de autoriteiten zullen verantwoording afleggen aan het Europees Parlement.

"Het Europese toezicht op de financiële markt krijgt ook sterkere doorschakelrechten met betrekking tot derde landen. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de Britten, als ze eenmaal weg zijn, in de EU geen onbetrouwbare zaken beginnen te doen met verzwakte regels. We zullen ervoor zorgen dat iedereen die financiële zaken doet in de EU zich aan onze strikte regels moet houden, "benadrukt Karas.

Het bestrijden van het witwassen van geld zal ook eenvoudiger zijn met de nieuwe regels. "Recente criminele zaken zoals Danske Bank in Estland laten zien dat Europese regels niet overal zijn afgedwongen. Het totale bedrag dat in Europa witgewassen wordt, is nu hoger dan de EU-begroting. Daarom willen we de toezicht- en sanctierechten met betrekking tot het witwassen van geld bundelen bij de Europese Bankautoriteit in Parijs, "concludeerde Karas.

De stemming van gisteren (10 januari) is het standpunt van het Parlement voor de komende onderhandelingen met de lidstaten.

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Europees parlement, UK, UK EPP

Reacties zijn gesloten.