Stemming van het Europees Parlement legt de toekomst van de mediterrane visserij op de lijn, zegt #Oceana

Het Europees Parlement heeft gestemd voor de goedkeuring van het allereerste meerjarenplan voor de visserij in de westelijke Middellandse Zee, maar verwierp de noodzakelijke instandhoudingsmaatregelen die de overbevissingcrisis in de regio zouden verhelpen, waar meer dan 80% van de bestanden overbevist wordt en een deel van de visbestanden dreigt in te storten. De uitkomst van vandaag betekent Europarlementariërs in het Europees Parlement Commissie visserij (PECH) hebben hun plicht verzaakt om een ​​einde te maken aan overbevissing door 2020 ten laatste, die ze hebben goedgekeurd in 2013 onder het juridisch bindende gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB).

Als reactie hierop heeft Lasse Gustavsson, directeur van Oceana Europe, de volgende verklaring vrijgegeven: "Leden van het Europees Parlement ondermijnen niet alleen de wet, maar brengen ook de toekomst van het vissen in de westelijke Middellandse Zee in gevaar. Met het huidige plan zal er minder mediterrane vis op de tafels in Frankrijk, Italië en Spanje zijn, minder banen in de visserijsector en destructieve visserijmethoden zullen de oceanen en het zeeleven blijven vernietigen. Als het Europees Parlement de wet wil handhaven, hebben ze binnenkort geen andere keus dan de visserij te sluiten om een ​​onomkeerbare ineenstorting van de visbestanden te voorkomen. Hoe zullen ze dat aan hun burgers uitleggen? '

Acht van de tien visbestanden in het westelijke deelgebied van de Middellandse Zee zijn overbevist, inclusief belangrijke soorten zoals heek, verticale raamstijlen en garnalen. Afgezien van het toestaan ​​van ernstige overbevissing in de Middellandse Zee, waren de volgende belangrijke maatregelen ook verworpen:

  • Beperken van bodemtrawlvisserij, de meest destructieve vistechniek, door de trawl-vrije zone gedurende het hele jaar te vergroten van een diepte van 50-meters tot ten minste 100-meters, waar jonge vissen samenkomen en gevoelige mariene habitats worden gevonden. EP-leden stemden over uitzonderingen op deze bepalingen, waardoor ecosystemen slecht worden beschermd, waardoor "business-as-usual" voor industriële bodemtrawlers mogelijk is en ambachtelijke vissers met beperkte impact verloren gaan.
  • Vaststelling van de visserijinspanning overeenkomstig het wetenschappelijk advies om de visbestanden op duurzame niveaus te herstellen en te behouden. EP-leden zijn slechts bereid om de hoeveelheid 'visserijinspanning' in de westelijke Middellandse Zee met slechts 10% slechts een jaar te verminderen, ondanks enkele bestanden, zoals heek, die vanwege hun kritieke toestand een 90% -reductie nodig hebben. Tegelijkertijd werd het maximale aantal toegestane visuren per dag verhoogd (van 12 naar 18 uur), waardoor de visserijdruk werd verhoogd in plaats van te verminderen.
  • Introductie van een systeem voor vangstbeperking als toekomstige waarborg als de regels voor visserijbeheer niet erin slagen om bestanden weer op te bouwen tot een duurzaam niveau en als wetenschappers dit aanbevelen.
  • Toepassing van het voorzorgsbeginsel en beperking van de bijvangst van visserijtakken, EP-leden verwierpen bepalingen om incidentele vangsten van beschermde soorten aan te pakken en verwijderden instandhoudingsmaatregelen voor visbestanden waarvoor slechte of geen gegevens bestaan.

Oceana is ook zeer bezorgd dat het meerjarenplan voor het Middellandse-Zeegebied nu in de komende weken rechtstreeks zal worden onderhandeld met de Raad van de EU - in een ondemocratisch proces dat bekend staat als 'trialogen' - en zonder stemming in de plenaire vergadering in het Europees Parlement, dat een controversieel afwijken van de normale procedure.

Meer informatie: Westelijke Middellandse Zee. Overbevissing crisis: handel nu, of verlies het voor altijd

Comments

Facebook reacties

Tags: , ,

Categorie: Een voorpagina, Conferentie van de perifere en maritieme regio's van Europa (CPMR), EU, Illegale visserij, Oceana, overbevissing

Reacties zijn gesloten.