Verbind je met ons

EU

#HumanitarianVisa om sterfgevallen te voorkomen en het beheer van #Vluchtelingenstromen te verbeteren

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-landen moeten humanitaire visa kunnen afgeven bij ambassades en consulaten in het buitenland, zodat mensen die bescherming zoeken Europa kunnen bereiken zonder hun leven te riskeren.

Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie dinsdag verzocht om tegen 31 maart 2019 een wetgevingsvoorstel in te dienen tot vaststelling van een Europees humanitair visum, dat toegang geeft tot het Europese grondgebied – uitsluitend aan de lidstaat die het visum afgeeft – met als enige doel het indienen van een aanvraag voor internationale bescherming.

Het wetgevingsinitiatiefverslag kreeg de steun van 429 EP-leden, 194 stemden tegen en 41 onthielden zich van stemming.

Europarlementsleden benadrukken dat, ondanks vele aankondigingen en verzoeken om veilige en legale routes voor asielzoekers naar Europa, de EU geen geharmoniseerd kader van beschermde toegangsprocedures heeft. Ze benadrukken dat naar schatting 90% van degenen aan wie internationale bescherming is verleend, door onvoldoende juridische mogelijkheden de Europese Unie op irreguliere wijze heeft bereikt.

Verlaag het dodental, bestrijd smokkel en verbeter het gebruik van migratiefondsen

Het Parlement is van mening dat humanitaire visa zouden helpen om het onaanvaardbare dodental in het Middellandse Zeegebied en op de migratieroutes naar de EU aan te pakken (sinds 30 zijn ten minste 000 2000 mensen aan de EU-grenzen omgekomen), mensensmokkel te bestrijden en aankomsten, opvang en betere verwerking van asielaanvragen.

advertentie

De tool moet ook bijdragen aan het optimaliseren van de begroting van de lidstaten en de EU voor asiel, wetshandhavingsprocedures, grenscontrole, bewaking en opsporings- en reddingsactiviteiten, aldus EP-leden.

Ze benadrukken echter dat de beslissing om Europese humanitaire visa af te geven de exclusieve bevoegdheid van de lidstaten moet blijven.

Veiligheidsonderzoek voor afgifte van het visum

In de resolutie wordt duidelijk gemaakt dat begunstigden moeten aantonen dat zij gegrond zijn blootgesteld aan of het risico lopen op vervolging en niet al in een hervestigingsproces zitten. De beoordeling van de aanvraag mag geen volledig statusbepalingsproces inhouden, maar voordat het visum wordt afgegeven, moet elke aanvrager worden onderworpen aan een veiligheidsonderzoek, via de relevante nationale en Europese databanken, "om ervoor te zorgen dat ze geen veiligheidsrisico vormen" .

Volgende stappen

Het Parlement verzoekt de Commissie om uiterlijk op 31 maart 2019 een wetgevingsvoorstel in te dienen. De Commissie zal een met redenen omkleed antwoord moeten geven op het verzoek van het Parlement.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending