Verbind je met ons

Brexit

Premier May overleeft de vertrouwensstemming van de partij, maar de #Brexit-deal wankelt nog steeds

DELEN:

gepubliceerd

on

While 200 Conservative lawmakers voted in support of May as leader, 117 dissented, indicating opposition not only from several dozen supporters of a hard Brexit but also from many more pragmatic lawmakers – and signalling that she was no nearer to passing her EU divorce agreement.

Het was niet de krachtige bevestiging die ze nodig had toen ze donderdag (13 december) naar Brussel vertrok om de andere 27 EU-leiders, die op een top plaats voor haar hebben gemaakt, om opheldering van de deal te vragen om de twijfelaars gerust te stellen.

Maandag had May een parlementaire stemming over haar deal geannuleerd, die na twee jaar onderhandelen tot stand was gekomen en bedoeld was om in de toekomst nauwe banden met het blok te onderhouden, nadat ze had toegegeven dat het zwaar verslagen zou worden.

Nu Groot-Brittannië op 29 maart de EU zal verlaten, heeft de oppositie van het parlement plotseling mogelijkheden geopend, waaronder een potentieel wanordelijke exit zonder deal of zelfs een nieuw referendum over het lidmaatschap.

Speaking in Downing Street after the vote, May said she would listen to those who had voted against her and seek legal assurances on the most controversial part of her deal – an insurance policy to prevent a hard border between EU member Ireland and the British province of Northern Ireland. Many in her party fear that these “backstop” measures could last indefinitely.

"Een aanzienlijk aantal collega's heeft tegen mij gestemd en ik heb geluisterd naar wat zij zeiden", zei May. “We moeten nu doorgaan met het realiseren van de Brexit voor het Britse volk.”

advertentie

De EU-leiders hebben echter in de rij gestaan ​​om te zeggen dat ze niet van plan zijn de overeenkomst te wijzigen.

En diplomatieke bronnen in Brussel vertelden Reuters dat het ontwerp van een document dat voor mei wordt voorbereid alleen de mogelijkheid omvatte dat het blok zou onderzoeken of Groot-Brittannië meer garanties zou krijgen over de Ierse backstop, zonder dat onmiddellijk te doen.

Eurosceptische critici van de deal binnen de partij van May brachten de motie van wantrouwen in gang, uren nadat ze begin deze week terugkeerde van een fluittour om de Europese leiders te ontmoeten.

Supporters zeiden dat de uitslag aantoonde dat de partij nu achter haar zou moeten staan. Maar de eurosceptici die haar deal zien als verraad aan het referendum van 2016, vinden dat ze nu moet opstappen.

“Het is een verschrikkelijk resultaat voor de premier”, zei Jacob Rees-Mogg, leider van een harde Brexit-factie, tegen BBC Television. “De premier moet beseffen dat zij, onder alle constitutionele normen, dringend de koningin moet gaan opzoeken en aftreden.”

May, die er in het referendum voor had gestemd om in de EU te blijven, had tegenstanders van haar terugtrekkingsakkoord gewaarschuwd dat als ze haar omver zouden werpen, de Brexit zou worden uitgesteld of stopgezet.

Kort voor de verkiezingen probeerde May de weifelende wetgevers voor zich te winnen door te beloven vóór de verkiezingen van 2022 af te treden. Maar de vertrouwensstemming was ook een indicatie van de verdeeldheid van de partij over Europa.

“Als u premier bent en een derde van uw parlementsleden tegen u stemt, is dat heel slecht nieuws”, zei de eurosceptische parlementariër Mark Francois tegen Reuters.

The Northern Irish party that props up her government – and strongly opposes her withdrawal deal – said the fundamental arithmetic in parliament was unchanged. The opposition Labour Party said she must now bring the agreement back to parliament.

De Brexit is de belangrijkste politieke en economische beslissing van Groot-Brittannië sinds de Tweede Wereldoorlog. Pro-Europeanen vrezen dat het vertrek het Westen zal verzwakken, omdat het worstelt met het Amerikaanse presidentschap van Donald Trump en de groeiende assertiviteit van Rusland en China.

De uitkomst zal de Britse economie, die een waarde heeft van 2.8 biljoen dollar, vormgeven, verstrekkende gevolgen hebben voor de eenheid van het koninkrijk en bepalen of Londen zijn plaats als een van de twee grootste financiële centra in de wereld behoudt.

Voorstanders van de Brexit geven toe dat er op de korte termijn misschien wat pijn zal zijn voor de economie, maar zeggen dat deze op de lange termijn zal floreren als deze wordt losgemaakt van de EU, die zij beschouwen als een falend, door Duitsland gedomineerd experiment in de Europese integratie.

De 62-jarige May kreeg de toppositie in de onrust die volgde op het EU-referendum van 2016, waar de Britten met 52 procent tegen 48 procent besloten de EU te verlaten. Ze beloofde de Brexit door te voeren en tegelijkertijd nauwe banden met het blok te behouden, om een ​​verdeelde natie te genezen.

Sterling sprong zo hoog als $1.2672 GBP = D3 Het resultaat kwam binnen, maar daalde vervolgens naar $1.2605, nog steeds een stijging van 1 procent op de dag, nadat bleek dat het aantal wetgevers dat tegen May had gestemd hoger was dan velen op de markten hadden verwacht.

“Het zit precies aan de bovenkant van het aantal mensen dat naar verwachting tegen haar zou zijn”, zegt John Curtice, een van de belangrijkste Britse opiniepeilingsexperts. “Het is niet onwaarschijnlijk dat ze ergens in de periode april-mei langs zal komen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending