Verbind je met ons

EU

Commissie keurt wijziging #Cohesiebeleidsprogramma's goed om beter aan te sluiten bij investeringsbehoeften van #Portugal

DELEN:

gepubliceerd

on

Op verzoek van Portugal heeft de Commissie groen licht gegeven voor de wijziging van elf cohesiebeleidsprogramma’s voor de periode 2014-2020 om de middelen te verschuiven naar de plekken waar ze nu het meest nodig zijn.

€2.7 billion of Cohesion Policy funds will be redirected towards priorities defined by the Portuguese government. In light of solid economic growth, the reprogramming of Portugal’s Cohesion budget will enable the country to continue implementing structural reforms and ensure the sustainability of public finances while investing for the future.

Sprekend op een openbaar evenement in Lissabon met premier António Costa, commissaris voor regionaal beleid Corina Creţu (afgebeeld) said: “This reprogramming is not a mathematical exercise. This is about Portugal defining its priorities for the years to come, to create growth and jobs for the people. This is about the EU showing flexibility and giving Portugal the means to invest where its future lies. But this is first and foremost about the great cooperation between the EU and Portugal throughout the process, which officially concludes today, and I couldn’t be prouder of what we achieved.”

De herziene programma's zullen Portugal in staat stellen zich verder te concentreren op belangrijke gebieden voor de toekomst van zijn economie en voor een betere levenskwaliteit in het land; innovatie in kleine en middelgrote bedrijven (+688 miljoen euro), vaardigheden en opleiding (+931 miljoen euro), steun voor werkgelegenheid en ondernemerschap (+256 miljoen euro), schone stedelijke mobiliteit (+285 miljoen euro) en sociale infrastructuur (+627 miljoen euro).

In het bijzonder zal de herprogrammering de implementatie mogelijk maken van nieuwe grote infrastructuurprojecten van strategisch belang: de uitbreiding van de metro’s in Lissabon en Porto, de modernisering van de stedelijke spoorlijn van Cascais en een nieuw mobiliteitssysteem voor het Mondego-gebied, vlakbij de stad. van Coimbra. Er zal een nieuwe regeling worden opgezet, waarin subsidies en financiële instrumenten worden gecombineerd, om innovatieve kleine en middelgrote bedrijven te helpen betere toegang tot financiering te krijgen.

Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de economische groei in de Portugese ultraperifere regio's, met meer steun voor het concurrentievermogen van kleine en middelgrote bedrijven op Madeira en voor het behoud van natuurlijk en cultureel erfgoed op de Azoren – een belangrijke toeristische troef.

Deze herprogrammering heeft geen invloed op de totale toewijzing van EU-middelen aan Portugal in de periode 2014-2020. Het impliceert ook geen veranderingen in de totale EU-toewijzingen per programma of per fonds, maar alleen binnen elk betrokken programma, door middelen over te dragen tussen investeringsprioriteiten. 

advertentie

Achtergrond

In juli 2018 heeft Portugal de Commissie gevraagd de herschikking van de middelen in het kader van de cohesiebeleidsprogramma's voor de begrotingsperiode 2014-2020 goed te keuren, om deze af te stemmen op de nieuwe politieke en strategische prioriteiten van de Portugese regering in het licht van de nieuwe economische situatie. De discussies over de huidige investeringsprioriteiten en -programma’s vonden plaats tussen 2011 en 2014, toen de economische context niet zo gunstig was als nu.

Portugal has reaped the fruits of the more than €100 billion of Cohesion Policy funds invested in the country since its accession to the European Union. Between 1986 and the 2000’s, per head gross domestic product in Portugal has increased from 60% to 80% of the EU average – not least thanks to EU investments and the efforts of the Portuguese people. Cohesion Policy funds also provided a vital source of public investments during the financial and economic crisis.

Resultaten van de investeringen van het cohesiebeleid die de afgelopen tien jaar in het land zijn uitgevoerd, omvatten de creatie van bijna 60,000 banen, de aanleg van 460 km nieuwe wegen en de toegang van 500,000 mensen tot een betere drinkwatervoorziening.

Portugal zal aanzienlijke steun van de EU ontvangen in het kader van het cohesiebeleid 2021-2027, met een voorgesteld budget van 23.8 miljard euro (huidige prijzen).

Meer informatie

Portugal op het Cohesion Open Data Platform

@EUinmyRegion, CorinaCretuEU

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending