Verbind je met ons

Defensie

#EuropeanArmy – Een appel van onenigheid

DELEN:

gepubliceerd

on

Het initiatief om een ​​Europees leger op te richten hangt eigenlijk in de lucht van de Europese Unie, schrijft Victor Domburs.

Zowel de Franse president Emmanuel Macron als de Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarden deze maand dat ze de noodzaak steunen om een ​​gezamenlijk Europees leger op te richten. Overigens zijn deze twee landen economisch en politiek gezien de sterkste EU-lidstaten. Hun woorden zijn niet alleen "luchtschudden", maar het onderwerp om erover na te denken.

Frankrijk is de enige overgebleven kernmacht in de EU zodra Groot-Brittannië de organisatie – en Duitsland – zijn belangrijkste economische macht verlaat. Beide landen vormen ongeveer 40 % van de industriële en technologische basis in West- en Centraal-Europa, evenals 40 % van de totale EU-vermogens en van de gecombineerde defensiebegrotingen.

De belangrijkste reden waarom de Europese leiders het initiatief nu naar voren brachten, kan vanuit twee verschillende gezichtspunten worden bekeken. Aan de ene kant kan dit een indicator zijn van de Europese angst voor Rusland, China en zelfs de Amerikaanse militaire activiteiten. Volgens Macron: “Er is een EU-leger nodig om ‘onszelf te beschermen’ ten opzichte van deze staten.”

Aan de andere kant kan een dergelijk initiatief door Frankrijk en Duitsland worden gebruikt om te voorkomen dat de VS Europa verzwakken en haar belangen in de regio behartigen. Donald Trump reageerde op de verklaring door te tweeten: “Emmanuel Macron stelt voor om een ​​eigen leger te bouwen om Europa te beschermen tegen de VS, China en Rusland. Maar het was Duitsland in de Eerste en Tweede Wereldoorlog - Hoe werkte dat voor Frankrijk? Ze begonnen Duits te leren in Parijs voordat de VS kwamen. Betaal voor de NAVO of niet!” Zo verbond hij het idee van een Europees leger nauw met zijn eis om de defensie-uitgaven aan de NAVO te verhogen.

Tegelijkertijd irriteert het initiatief om de Europese collectieve defensiecapaciteiten te versterken niet alleen de VS, maar schrikt ook veel EU-landen af.

advertentie

De Baltische staten hebben hun officiële mening nog niet gevormd. Het punt is dat de Baltische staten "tussen twee vuren" zitten. Het EU-lidmaatschap geeft hen goede politieke posities in Europa waar ze respect en invloed proberen te krijgen. Maar de VS blijft op dit moment hun belangrijkste financiële donor en veiligheidsgarantie. Ze kunnen hun relaties met Washington niet opofferen omwille van het kortstondige Europese leger. Het betekent dat de kans groter is dat Letland, Litouwen en Estland het idee zacht zullen afwijzen. Het is niet nodig om sterke oppositie tegen Duitsland en Frankrijk te verwachten. Maar ze zullen zeker hun best doen om de besluitvorming uit te stellen.

Het initiatief zou immers een 'appel van onenigheid' in de EU kunnen worden en de organisatie in tweeën kunnen splitsen, waardoor de organisatie nog zwakker wordt dan nu.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending