Verbind je met ons

EU

Oostenrijks voorzitterschap in EU-Raad is voorbij: hoe de betrekkingen van de EU met #Russia vorderen

DELEN:

gepubliceerd

on

Nu het jaar ten einde loopt, staat Oostenrijk op het punt zijn voorzitterschap in de Raad van de Europese Unie te vervullen. Bekend om zijn sterke diplomatieke betrekkingen met Rusland, geloofden sommige experts dat Wenen de banden tussen Moskou en de EU zou versterken. Ondanks positieve voorspellingen is de vriendschap tussen Oostenrijk en Rusland dit jaar echter gekenmerkt door een aantal episoden die ervoor hebben gezorgd dat de opwarming van de EU ten opzichte van Rusland enigszins tot stilstand is gekomen. schrijft Olga Malik.

Pas in augustus danste de Russische president Vladimir Poetin op de bruiloft van Oostenrijks Foreign Minister Karin Kneissl. The invitation caused quite a debate in the EU diplomatic community due to continuous controversies with Moscow over its annexation of Ukraine’s Crimea region and other issues. Nevertheless, many experts and journalists at that time were saying that Putin was no longer unwelcome in Europe and was getting a much warmer reception in Europe than Trump.

Het besluit van Trump om zich terug te trekken uit de Iran-deal en de Amerikaanse sancties tegen Europese en Russische bedrijven die zaken doen met Iran creëerden plotseling een gemeenschappelijke basis voor de Europese Unie en Rusland.

Maar de ‘vreedzame’ periode duurde niet zo lang. In november 2018 werd Europa opgeschrikt door een schandaal over een Russische spion. Ironisch genoeg lijkt het erop dat Wenen het belangrijkste epicentrum van de ruzie werd. Volgens de Duitse inlichtingendienst zou een hoge Oostenrijkse militaire officier decennialang voor Moskou hebben gespioneerd. Het incident heeft de spanningen tussen de twee landen aangewakkerd, waardoor de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken haar geplande bezoek aan Moskou in december heeft geannuleerd.

Het lijkt er echter op dat Oostenrijk de onderlinge betrekkingen met Rusland niet gaat verbreken. Volgens de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz zal de topprioriteit van de EU in 2019 het bezweren van de spanningen met Rusland zijn. Hij voegde er ook aan toe dat een vrede op lange termijn in Europa alleen mogelijk is door samenwerking met Moskou.

Zoals deskundigen het erover eens zijn, probeert Oostenrijk niet alleen rekening te houden met de specifieke interne belangen van de EU, maar ook met de belangen van alle Europese spelers in de mondiale arena. Het voornemen van Oostenrijk om met Rusland samen te werken blijkt ook uit de nieuwe projecten die de EU dit jaar heeft geïntroduceerd. Daartoe behoren projecten ter bevordering van het wederzijds ondernemerschap tussen de EU en Rusland, de economische en diplomatieke samenwerking, sociaal georiënteerde initiatieven en meer.

Daarnaast heeft de Europese Unie, met Oostenrijk als belangrijkste initiatiefnemer, de samenwerking voor het Oostelijk Partnerschapsproject van de EU verbreed en een aantal initiatieven geïntroduceerd om de economische banden met Moldavië, Oekraïne en Georgië te versterken.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending