Verbind je met ons

EU

Commissie verheugd over akkoord om kinderen beter te beschermen in #CrossBorderFamilyDisputes

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers van Justitie hebben een politiek akkoord bereikt over dat van de Commissie voorstel om de regels ter bescherming van kinderen in grensoverschrijdende familieprocedures te actualiseren. De nieuwe regels zullen de juridische en administratieve procedures versnellen en ervoor zorgen dat altijd rekening wordt gehouden met de belangen van het kind.

Het aantal internationale echtscheidingen bedraagt ​​nu ongeveer 140,000 per jaar in de EU en er zijn jaarlijks tot 1,800 gevallen van ontvoering van kinderen door ouders binnen de EU.

Commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid Vĕra Jourová zei: “Kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan, zouden niet te maken moeten krijgen met lange, lastige juridische procedures. Ik ben blij dat de lidstaten vandaag hebben ingestemd met het inkorten en vereenvoudigen van deze procedures. Dit komt ten goede aan kinderen en hun families, die uiteindelijk tijd en geld zullen besparen. Dit is een grote stap voorwaarts in de bescherming van kinderen in de EU.”

De geactualiseerde regels zullen een snellere tenuitvoerlegging van besluiten mogelijk maken, door tussentijdse procedures af te schaffen en door de voorwaarden waaronder een besluit kan worden afgewezen of opgeschort, op één lijn te brengen. Zij zullen er ook voor zorgen dat kinderen de kans krijgen om hun mening kenbaar te maken in alle procedures met betrekking tot hun zaak, met name als het gaat om de voogdij of als een kind door een van de ouders is ontvoerd.

Ten slotte zal de verordening duidelijkere regels stellen over de plaatsing van een kind in een andere lidstaat en over gevallen van kinderontvoering. Het besluit in de Raad werd met eenparigheid van stemmen genomen, zoals vereist door de bijzondere wetgevingsprocedure voor justitiële samenwerking in familiezaken. Het Europees Parlement werd geraadpleegd en bracht in januari 2018 zijn advies uit. De Raad zal de aanneming van de verordening nu in de komende maanden afronden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending