Verbind je met ons

rampen

EU verhoogt hulp voor slachtoffers van #Venezuela-crisis

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 20 miljoen euro extra uitgetrokken om te voorzien in de dringende behoeften van degenen die getroffen zijn door de sociaal-economische crisis in Venezuela.

Dit komt bovenop € 35 miljoen aan noodhulp en ontwikkelingshulp voor mensen in het land en de regio aangekondigd in juni.

Commissaris voor humanitaire hulp en crisisbeheersing Christos Stylianides bezocht Colombia in maart en reisde naar de oostgrens met Venezuela en de Simon Bolivar-brug, die dagelijks door duizenden migranten wordt overgestoken.

“I have seen first-hand the anguish and suffering of many Venezuelans, who have been forced to leave their homes by the unfolding crisis in the country. The EU remains committed to help those in need in Venezuela, as well as the host communities in neighbouring countries. Our new funding will enhance our efforts to provide health and food assistance, emergency shelter, and improved access to water and sanitation,” said Commissioner Stylianides.

The emergency relief package will boost the ongoing EU response to help the most vulnerable, and support the reception capacities of the host communities in the region. The EU’s assistance, delivered through partners on the ground, focuses on emergency health care, food aid, shelter and protection for the most vulnerable families affected by the crisis.

Achtergrond

De sociaal-economische crisis in Venezuela wordt gekenmerkt door een gebrek aan toegang tot basisdiensten, voedselschaarste en uitbraken van epidemieën. Kinderen, vrouwen, ouderen en inheemse bevolkingsgroepen worden het meest getroffen.

advertentie

The crisis has triggered enormous suffering, displacement and migration. According to the United Nations, more than 3 million Venezuelans have left their country since 2015 and are seeking refuge in neighbouring countries – predominantly in Colombia (currently hosting close to 1 million Venezuelans), Peru (506,000), Ecuador (221,000) and Brazil (85,000). This represents the largest human migration in Latin America in recent times.

Meer informatie

Factsheet – Humanitarian aid to South America

Press release – Venezuela crisis: EU announces over €35m in humanitarian and development assistance (07/06/2018)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending