Verbind je met ons

EU

#OnlineShopping – Stoppen met #GeoBlocking en landomleidingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Goed nieuws voor online shoppers: geen geoblocking en landomleidingen meer. De regels die door de leden van het Europees Parlement zijn aangenomen, zijn deze week werkelijkheid geworden. Lees verder voor meer informatie.

Veel Europeanen winkelen dagelijks online. Of het nu gaat om elektronica, apparaten of meubels, 57% van de EU-burgers kocht iets online in 2017. Online winkelen is een van de favoriete bezigheden van internetgebruikers, waarvan 68% online winkelde in 2017.

Online winkelen stopt niet bij de grens: in 2017 kocht een derde van de online shoppers bij een winkelier in een ander EU-land. Het winkelend publiek kan echter tegen verschillende barrières aanlopen die hen ervan weerhouden te krijgen wat ze willen.

Op 3 december 2018, de regulatie een einde maken aan geoblocking werd van toepassing. Dit verplicht retailers om mensen toegang te geven tot goederen en diensten tegen dezelfde voorwaarden in de hele EU, ongeacht waar ze vandaan komen. Europarlementsleden keurden de verordening goed 6 februari 2018.

Wat is geoblocking?

Eventuele beperkingen opgelegd door onlinewinkels op basis van nationaliteit, woonplaats of aansluitingsplaats.

advertentie

Bijvoorbeeld wanneer u vanuit België aan het shoppen bent en de jas vindt die u zoekt op een Franse website. Je vult je winkelwagen, controleert nogmaals of je de juiste maat hebt gekozen en klikt op "kopen". Het bericht “U wordt doorverwezen naar de Belgische pagina van deze website” verschijnt op uw scherm en u bevindt zich op de Belgische pagina van de website, waar het object van uw dromen niet beschikbaar is.

Dit wordt landomleiding genoemd en is een van de vele barrières die shoppers ervan weerhouden de online winkel van hun voorkeur te kiezen.

Andere vormen van klantendiscriminatie zijn onder meer:

  • De website accepteert geen betaalmiddel (bijvoorbeeld creditcards) uit een ander EU-land
  • Het niet kunnen registreren op de website vanwege waar iemand woont of van waaruit iemand verbinding maakt

A studie van de Europese Commissie, dat duizenden websites in de hele EU analyseerde, ontdekte dat in slechts 37% van de gevallen mensen een aankoop in een ander EU-land konden voltooien en de goederen konden kopen die ze wilden. In de andere gevallen ondervonden online shoppers enige vorm van beperking, beter bekend als geoblocking

Waarom heeft het Europees Parlement zich ingespannen om geoblocking te stoppen?

Het Parlement wil dat er een einde komt aan deze discriminatie, zodat mensen zowel online als offline kunnen profiteren van een geïntegreerde interne markt.

Pools EVP-lid Roza Thun, het EP-lid dat verantwoordelijk is voor het doorsturen van de regels door het Parlement, zei: “Na roaming, na portabiliteit, ben ik er echt trots op dat we er in samenwerking met de Europese Commissie in zijn geslaagd een oplossing te vinden voor het probleem van geoblocking. Dit zal miljoenen burgers dienen.”

De nieuwe regels zijn van toepassing op een breed scala aan goederen en diensten, waaronder:

  • Fysieke goederen zoals meubels en elektronica;
  • onlinediensten zoals clouddiensten of websitehosting, en;
  • amusementsdiensten zoals kaartjes voor recreatieparken en concerten.

Hoe zit het met het beëindigen van geoblocking voor andere producten?

Het Parlement heeft ervoor gezorgd dat de Europese Commissie binnen twee jaar een evaluatie zal maken van het einde van de geoblocking, en daarbij ook overweegt om auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals e-boeken en audiovisuele producten, die momenteel van de verordening zijn uitgesloten, op te nemen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending