Verbind je met ons

Grensoverschrijdende beveiliging

#BiometricIDs betekenen minder gestolen identiteiten

DELEN:

gepubliceerd

on

In de afgelopen zes jaar zijn ongeveer 40,000 ID's ontdekt als frauduleus en zijn duizenden kinderen verdwenen. Dit aantal zou aanzienlijk kunnen dalen, dankzij gemeenschappelijke EU-normen voor identiteitskaarten en verblijfsvergunningen waarover de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken heeft gestemd.

Carlos Coelho, lid van het EP, woordvoerder van de EVP-Fractie over de nieuwe EU-regels, zei: "De EVP-Fractie heeft gevochten voor meer veiligheid voor identiteitskaarten. Er zijn meer dan 80 soorten ID-kaarten in Europa en meer dan 180 soorten verblijfsvergunningen. Deze documenten zijn het meest vervalst, zowel aan onze grenzen als op ons grondgebied. 13 uit 28 EU-landen bevatten geen biometrische gegevens van hun houders. Dat betekent dat gestolen ID's die in bijna de helft van de EU-lidstaten zijn uitgegeven, gemakkelijk door terroristen of criminelen kunnen worden gebruikt om de EU binnen te komen. Door de veiligheidsnormen te harmoniseren, met name door chips en de opname van gezichtsafbeeldingen en vingerafdrukken, zullen we de mogelijkheid van identiteitsdiefstal aanzienlijk verminderen. ”

Lidstaten krijgen de mogelijkheid om ID's voor kinderen ouder dan zes jaar te verstrekken met biometrische gegevens over hen. Carlos Coelho verklaarde: “Om vermiste kinderen te vinden of te voorkomen dat mensenhandelaren grenzen overschrijden met een vermist kind, moeten we hun identiteit kennen. Om deze veiligheidsredenen heeft de EVP-groep ervoor gezorgd dat biometrische gegevens kunnen worden verzameld bij kinderen vanaf zes jaar. "

De nieuwe regels moeten er ook voor zorgen dat alle lidstaten identiteitskaarten van andere EU-landen accepteren als identificatiemiddel. “Wat we hebben onderhandeld in de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken zal niet alleen de veiligheid in de EU positief beïnvloeden, maar zal ook het leven van mensen vergemakkelijken. Met biometrische ID's zullen Europese burgers die van hun recht op vrij verkeer genieten, niet langer problemen ondervinden om hun identiteit te bewijzen of toegang te krijgen tot openbare diensten. We zullen de lidstaten verplicht stellen deze documenten te erkennen, 'concludeerde Coelho.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending