Verbind je met ons

Misdrijf

Een Europa dat beschermt: er treden strengere regels in werking die #witwassen strafbaar stellen

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwe maatregelen om witwassen strafrechtelijk tegen te gaan zijn in de hele EU van kracht geworden. De nieuwe regels zullen ervoor zorgen dat gevaarlijke criminelen en terroristen overal in de EU even zware straffen krijgen voor het witwassen van geld, met een minimum gevangenisstraf van vier jaar.

Dimitris Avramopoulos, commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap: "Als we criminelen en terroristen willen pakken, moeten we het geld volgen. Vandaag versterken we de reactie van de EU op het witwassen van geld en zorgen we ervoor dat criminelen en terroristen niet langer weg met illegaal verkregen geld en gezicht verdiende gerechtigheid. Een Europa dat beschermt, is een Europa dat criminelen effectief voorkomt en vervolgt."

Julian King, commissaris voor de Veiligheidsunie, zei: “Witwassen van geld is een belangrijk instrument dat terroristen en zware criminelen gebruiken om aan financiering te komen. Door de misdaad en de straf in de hele EU te harmoniseren, kunnen we de ruimte waarin ze opereren verder afsluiten. De lidstaten moeten de nieuwe regels nu onverwijld implementeren.”

De Commissie heeft in december 2017 voorgesteld om misdrijven en sancties voor het witwassen van geld in de EU te harmoniseren. Hoewel alle lidstaten witwassen momenteel strafbaar stellen, verschillen de definities van dit misdrijf en de bijbehorende straffen in de EU, waardoor criminelen effectief shop" en profiteren van de verschillen tussen de nationale wetgevingen. Met de nieuwe regels die van kracht zijn zal dat niet meer mogelijk zijn.

De lidstaten hebben nu 24 maanden de tijd om de nieuwe regels in nationaal recht om te zetten en de Commissie daarvan in kennis te stellen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending