#ContemptOfParliament - May's regering verliest minachting bij #Brexit juridisch advies

| December 4

De regering van premier Theresa May werd op dinsdag (4 december) dinsdag in minachting van het parlement gevonden omdat hij weigerde zijn volledige juridische advies over de Brexit bekend te maken, en de nadruk legde op de diepe tegenstand van parlementsleden aan haar deal bij het verlaten van de Europese Unie, schrijft Kylie MacLellan.

De rij dreigde het begin van vijf dagen van debat in het parlement over de Brexit-deal van mei te overschaduwen voorafgaand aan een cruciale stemming over Dec. 11, wanneer parlementsleden zullen worden gevraagd het goed te keuren.

Oppositiepartijen en de kleine Noord-Ierse partij die de regering van de minderheid in mei steunt, zijn woedend dat het slechts een schets gaf van de rechtsgrondslag voor haar Brexit-deal nadat het parlement had besloten het volledige advies te geven.

Ze stelden een motie voor, die werd gesteund door 311-293 bij een stemming op dinsdag, die ministers vond die het parlement minachtten en de onmiddellijke publicatie van het advies bevolen.

De uiteindelijk beschikbare sancties omvatten het opschorten van een wetgever, hoogstwaarschijnlijk procureur-generaal Geoffrey Cox. Het was niet duidelijk of de oppositiepartijen daar nu op zouden aandringen.

Een dergelijke straf is meestal voorbehouden aan parlementsleden die zich schuldig hebben gemaakt aan individuele vergrijpen. In werkelijkheid ging de stemming van dinsdag over het onder druk zetten van een verzwakte regering

Catherine Haddon, senior fellow bij het Institute for Government, zei dat de oppositie "elke gelegenheid die ze hebben om de instabiliteit van de regering te tonen" wilde gebruiken.

De kleine Noord-Ierse partij, de Democratic Unionists, die de regering van de minderheid in mei steunt, trad toe tot oppositiepartijen die tegen de regering stemden over de minachting.

Zoveel parlementsleden - zowel uit de conservatieven van mei als uit de oppositiepartijen - hebben zich uitgesproken tegen de deal dat de kansen er tegenaan lopen als ze de 11-stemming in december winnen.

Haddon zei dat de minachting een "show of force" was, die zowel de uiteindelijke stemming over de deal als de verschillende amendementen die parlementsleden eraan proberen te verbinden, kunnen voorafschaduwen.

Cox gaf het parlement maandag een overzicht van zijn juridisch advies aan de regering.

Andrea Leadsom, leider van het Lagerhuis, zei dinsdag dat dit een 'volledige en openhartige expositie' was en dat het vrijgeven van het volledige advies een gevaarlijk precedent zou scheppen.

Ze zei dat de regering, die had geprobeerd het proces te vertragen door de kwestie door te verwijzen naar het Comité van Privileges van het parlement, de geest van het bevel tot publicatie had vervuld.

De regering zei na de stemming dat zij nu het volledige advies zou publiceren.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, Aanbevolen artikel, Jeremy Corbyn, Arbeid, UK

Reacties zijn gesloten.