Verbind je met ons

EU

Europees Parlement herbevestigt EU-pad van #WesternBalkans

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft de Europese koers van de Westelijke Balkan herbevestigd door de jaarverslagen van de Europese Commissie over Servië, Kosovo, FYROM, Albanië en Montenegro aan te nemen. De EVP-Fractie verwelkomt hun voortdurende inspanningen om te voldoen aan de criteria voor integratie in de EU.

Daarvan onderhandelen Servië en Montenegro nu over hun toetreding tot de EU, terwijl de Europese Raad in juni volgend jaar soortgelijke onderhandelingen met Albanië en FYROM zal beginnen. Spanje, Slowakije, Cyprus, Roemenië en Griekenland erkennen Kosovo niet als onafhankelijke staat. Over het verslag over Bosnië en Herzegovina zal in een later stadium worden gestemd, om rekening te houden met de recente verkiezingen in het land.

“De rapporten over de zes partners uit de Westelijke Balkan – waarvan er vijf vandaag zijn aangenomen – dienen als een belangrijke indicator voor de voortgang van de landen op hun respectieve Europese trajecten. In onze rapporten benadrukken we dat ze alle vijf een duidelijk Europees perspectief hebben. Het EU-lidmaatschap kan echter geen werkelijkheid worden zonder aanzienlijke en onomkeerbare hervormingen op fundamentele beleidsterreinen. Toetreding tot de EU is een strategische, op waarden gebaseerde beleidskeuze, gebaseerd op gezamenlijk overeengekomen doelstellingen. Deze doelstellingen zijn in de eerste plaats vrede, duurzame groei en verbeterde levensomstandigheden. De rechtsstaat, krachtige parlementen, vrije media en een levendig maatschappelijk middenveld zijn de pijlers van de democratie”, aldus David McAllister, lid van het Europees Parlement, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken en woordvoerder van Servië. “De EU is veruit de belangrijkste donor in de regio en is betrokken bij enkele duizenden projecten om de hervormingsinspanningen te ondersteunen en te helpen bij de voorbereidingen op het EU-lidmaatschap. Als mensen op de Westelijke Balkan het gevoel uiten dat ze door de EU ‘met rust worden gelaten’, laat dat zien dat er een dringende noodzaak is dat de EU effectiever communiceert over de omvang van onze betrokkenheid bij de regio”, onderstreepte McAllister.

Andrey Kovatchev, lid van het Europees Parlement, vicevoorzitter van de EVP-Fractie verantwoordelijk voor uitbreiding en Mediterraan beleid, prees ook het werk dat de vijf partners tot nu toe hebben gedaan: “De EVP-Fractie geeft haar ondubbelzinnige steun aan de EU-inspanningen op de Westelijke Balkan, en vormt tegelijkertijd de basis voor dat het proces pas vooruitgang zal boeken als aan concrete criteria is voldaan. De uitbreiding van de EU met de Westelijke Balkan zal beide partijen meer stabiliteit en veiligheid brengen en wederzijds voordeel opleveren. Een welvarender en stabieler Westelijke Balkan betekent een welvarender en stabielere Europese Unie. Van de allergrootste prioriteit zijn de rechtsstaat, de bestrijding van de georganiseerde misdaad en corruptie, en rechterlijke en administratieve hervormingen”, aldus Kovatchev.

Maar hij benadrukte ook dat de rapporten slechts een deel zijn van een lange weg die voor ons ligt: ​​“We prijzen de vooruitgang die tot nu toe is geboekt, maar laten we niet vergeten dat het proces nog steeds aan de gang is en dat de weg niet gemakkelijk zal zijn. De Westelijke Balkan laat zichtbare resultaten zien bij het voldoen aan de criteria waarover zij het eens zijn geworden. We moeten deze inspanningen ondersteunen met gerichte financiële hulp. Elke partner heeft vooruitgang geboekt, zij het op verschillende gebieden en in een ander tempo. Nu is het zaak om de impuls vast te houden.” Wat alle vijf de rapporten gemeen hebben is dat het Europees Parlement erkent dat de partners goed betrokken zijn bij de integratie in de EU.

Maar er zijn ook zeer specifieke aanbevelingen: Servië – om de planning, coördinatie en monitoring van de implementatie van nieuwe wetgeving en beleid te verbeteren; Kosovo – het tempo bij het doorvoeren van fundamentele hervormingen is laag, veroorzaakt door een gebrek aan consensus tussen de partijen en aanhoudende politieke polarisatie; FYROM – het Parlement blijft bezorgd over de wijdverbreide corruptie en ook over de beperkte definitieve rechterlijke uitspraken in corruptiezaken op hoog niveau, maar prijst het werk van de speciale aanklager. Een van de aanbevelingen voor Albanië is het doorvoeren van inclusieve en tijdige electorale hervormingen om het vertrouwen van het publiek in het verkiezingsproces te vergroten, en voor Montenegro roept het Parlement zijn politieke leiderschap op om zich te concentreren op de resterende uitdagingen door problemen met de rechtsstaat aan te pakken. mediavrijheid, corruptie, het witwassen van geld en de georganiseerde misdaad, en deze kwesties als prioriteit te benaderen.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending