Verbind je met ons

Zakelijk

#Patent aanvragen in de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Het ontwikkelen, uitvinden en op de markt brengen van een nieuw product is geen taak voor bangeriken. Het is een allesverslindend proces dat vele stappen omvat, beginnend bij het bedenken van ideeën en uiteindelijk leidend tot een product-markt-fit als het correct wordt uitgevoerd. schrijft Carly Klein.

Tijdens dit proces moeten uitvinders veel gedachten in gedachten houden. Eén van de belangrijkste overwegingen die voorop moet staan, is de bescherming van intellectueel eigendom. Concreet moeten uitvinders proberen zo vroeg mogelijk patenten op hun nieuwe producten te verkrijgen. Dit artikel schetst de octrooiaanvraag- en verleningsprocedure onder de Europees Octrooibureau (EOB).

De EOB-octrooiaanvraag

An EU-octrooiaanvraag bestaat uit vijf onderdelen: (1) een verzoek tot verlening van een Europees octrooi, (2) een beschrijving van de uitvinding, (3) een of meer conclusies, (4) eventuele tekeningen waarnaar in de beschrijving of conclusies wordt verwezen, (5 ) en een samenvatting.

Wat komt in aanmerking als uitvinding voor het EPO?

Europese patenten kan worden verleend in plaats van: “alle uitvindingen, op alle gebieden van de technologie, op voorwaarde dat ze nieuw zijn, op uitvinderswerkzaamheid berusten en vatbaar zijn voor industriële toepassing.”

De vier vereisten die een aanvrager moet bewijzen voor octrooieerbaarheid zijn dus dat zijn idee moet kwalificeren als (1) een uitvinding met (2) nieuwheid, (3) inventiviteit en (3) commercieel gebruik. Het EOB hanteert een zeer ruime definitie van 'uitvinding' en geeft niet uitdrukkelijk aan wat wel een uitvinding is; er wordt echter wel uiteengezet wat geen uitvinding is. U kunt een lijst vinden met wat niet in aanmerking komt hier.

advertentie

De fasen van het EPO-octrooiproces

De eerste fase van de octrooiverleningsprocedure omvat het volgende: een onderzoek bij de indiening, een formeel onderzoek, voorbereiding van de Europese zoekrapport, een voorlopig advies over de octrooieerbaarheid en publicatie van de aanvraag.

De tweede fase is de inhoudelijke onderzoeksfase en, indien van toepassing, de octrooiverlening. Dit proces bestaat uit onderzoek door drie technisch of juridisch gekwalificeerde examinatoren. Examinatoren zijn verantwoordelijk voor het verzorgen van de benodigde communicatie en het op de hoogte houden van de aanvrager over de aanvraag.

Of er al dan niet meer stappen zijn, hangt af van de uitvinding en de controverse over de aanvraag. Na de verlening van het octrooi in de tweede fase kunnen bijvoorbeeld derden zich aanmelden voor een oppositieprocedure. Ook kan de octrooiaanvrager een intrekkings- of beperkingsprocedure starten.

Waar en hoe u een octrooiaanvraag indient bij het EOB

De meest efficiënte manier om een ​​Europese octrooiaanvraag in te dienen is online via de EPO Online archiveringssoftware.

Als alternatief kunt u het Case Management System (CMS) van het EPO gebruiken of het EOB-webformulierarchiveringsservice. Het EOB biedt beide opties gratis aan.

Tips voor een beginnende uitvinder

Het allerbelangrijkste is dat het EOB aanvragers sterk adviseert de toelichting zorgvuldig te lezen voordat zij het aanvraagformulier voor octrooiverlening invullen. Met het invullen van dit formulier verklaart een uitvinder dat hij of zij voldoet aan alle verplichte eisen voor een subsidieaanvraag. Dit verzoek moet worden ondertekend door de uitvinder en eventuele wettelijke vertegenwoordiger, indien van toepassing.

Daarnaast zegt JD Houvener, oprichter en CEO van Vet IP-adres, zegt dat het een goede tip is om “octrooibescherming voor uw product te zoeken, met handhaving in gedachten. Werk vanaf dag één met de juiste octrooigemachtigde. Probeer niet zomaar met een oude patentagent samen te werken, of probeer het zelf te doen om het patent erdoor te krijgen. Als u het proces gaat uitvoeren, doe het dan goed en werk samen met een advocaat om na te denken over hoe u er geld mee kunt verdienen en hoe u uw rechten kunt afdwingen. De tijd kan komen om te voorkomen dat overtreders en copycats proberen uw idee af te pakken, en het is het beste om voorbereid te zijn in plaats van overrompeld te worden.

Een andere beste praktijk voor een uitvinder is om producten geheim te houden voordat hij een patent aanvraagt. Als een uitvinder een uitvinding vóór de indiening op de markt moet bekendmaken, wordt aanbevolen om ten minste een voorlopig octrooi te hebben.

U kunt de EOB-gids voor EU-octrooiaanvragen vinden hier.

Carly Klein is een rechtenstudent aan de Loyola Law School in Los Angeles. Ze is afgestudeerd aan de Boston University met een BA in politieke wetenschappen en filosofie en heeft eerder een Americorps-termijn vervuld bij het Amerikaanse Rode Kruis in Los Angeles in het Service to the Armed Forces & International Services Team.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending