Verbind je met ons

EU

Commissie publiceert richtsnoeren voor lidstaten over kaderbesluit ter bestrijding van #racisme en #vreemdelingenhaat

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze week was het tien jaar geleden dat de EU-kader voor de bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat. De Europese Commissie publiceert richtlijnen voor de nationale autoriteiten om hen te helpen de manier te verbeteren waarop de EU-regels ter bestrijding van haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen in de praktijk worden uitgevoerd. De leidraad geeft advies over hoe gemeenschappelijke problemen kunnen worden aangepakt als het gaat om de praktische toepassing van deze regels, en hoe effectief onderzoek, vervolging en veroordeling van haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen kan worden gewaarborgd.

De EU's Kaderbesluit ter bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat verplicht alle EU-landen om wetgeving in te voeren om de ernstigste uitingen van racisme en vreemdelingenhaat te bestraffen, en in het bijzonder het publiekelijk aanzetten tot racistisch geweld of racistische haat, evenals racistische en xenofobe haatmisdrijven.

De Europese Commissie ondersteunt de lidstaten via de EU-groep op hoog niveau voor de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en andere vormen van onverdraagzaamheid, dat regelmatig deskundigen uit de lidstaten, het maatschappelijk middenveld en gemeenschapsorganisaties, EU-agentschappen, in het bijzonder het EU-Agentschap voor de grondrechten, en internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) samenbrengt ) en de Raad van Europa.

De Commissie heeft ook nauw samengewerkt met IT-bedrijven om deze snel te kunnen verwijderen illegale haatzaaiende uitlatingen op internet. Voor meer informatie en de vandaag gepubliceerde richtlijnen, zie hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending