Verbind je met ons

EU

Poging om permanente #bezuinigingen in de EU-wetgeving te verankeren mislukt, zegt #GUE/NGL

DELEN:

gepubliceerd

on

Een voorstel van de Europese Commissie om het 'Begrotingspact' in de EU-wetgeving te integreren is door de leden van het Europees Parlement verworpen.

The Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) vote to enshrine the ‘Fiscal Compact’ – now an inter-governmental treaty – into law was tied at 25-25, meaning rejection by the committee. Confusion remains, however, as to what might happen next, with the committee chair now looking to legal experts for advice.

Als de voorstellen waren aanvaard, zou de Commissie alle lidstaten aan de inhoud ervan binden.

GUE/NGL welcomes the change of position by other political groups – many of whom had supported the deepening of the European and Monetary Union over many years.

By contrast, GUE/NGL has always strongly opposed not just full incorporation of the so-called ‘Fiscal Compact’ into member states’ law – but the treaty itself.

The ‘Fiscal Compact’ – with rules such as deficit and debt limits – restricts EU member states’ sovereignty and ability to respond to their economic and social needs. Its practical application upon member states has also exposed its true intentions as well as the adverse consequences for workers and people.

De ECON-leden van GUE/NGL zien het begrotingstoezicht en de controle van de Commissie als niets anders dan instrumenten voor meer chantage en onderdrukking, die neoliberaal economisch en sociaal beleid opleggen en het soeverein nastreven van progressief beleid belemmeren.

advertentie

De goedkeuring van dit voorstel zou hebben betekend dat het bezuinigingsdwangbuis een wet van de EU en de lidstaten zou worden. Dat zou het verlies van arbeids- en sociale rechten met zich meebrengen, loonsverlagingen en de voortdurende vernietiging van openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs.

De ware bedoeling is om het neoliberale beleid verplicht te stellen.

Namens alle werknemers en inwoners van de EU hebben de GUE/NGL-leden van de commissie aangedrongen op de verwerping van het Commissievoorstel 'dat bepalingen vastlegt ter versterking van de begrotingsverantwoordelijkheid en de begrotingsoriëntatie op de middellange termijn in de lidstaten'.

Wij eisen ook de intrekking van het Verdrag betreffende de werking van de EU, het Stabiliteits- en Groeipact en het intergouvernementele Verdrag inzake Stabiliteit, Coördinatie en Bestuur – de rechtsgrondslag voor dit voorstel voor een richtlijn.

De schaduw van de groep op het rapport, Marisa Matias (Bloco de Esquerda, Portugal), zei na de stemming dat de strijd tegen het ‘Begrotingspact’ zal worden voortgezet: “De strijd tegen het ‘Begrotingspact’ vormt de kern van GUE/ NGL politieke voorstellen.

“De stemming van vandaag markeert een nieuwe kans om de maatregelen te verwerpen die de Europese burgers de afgelopen jaren nog meer bezuinigingen hebben opgelegd.

“Dit is echter niet het einde van de weg, aangezien er nu enorme onzekerheid bestaat over de uitkomst van deze stemming. Niettemin zijn we erin geslaagd het proces te stoppen en zullen we blijven vechten voor het herwinnen van zowel de democratische procedures als de verdediging van de rechten van mensen in de hele EU”, zei ze.

Miguel Viegas (PCP, Portugal) zei: “De verwerping van het Begrotingspact door de economische commissie laat zien dat partijen die zich altijd volledig achter de euro hebben gesteld, met de naderende verkiezingen beginnen te begrijpen hoe ongelukkig mensen zijn met het bezuinigingsbeleid dat zijn gekoppeld aan de eenheidsmunt.

“From our side, we will continue – as we have always done – fighting against the euro and its policies,” he concluded.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending