Verbind je met ons

EU

#Oekraïne - EU roept op tot ongehinderde en vrije doorvaart door de Straat van Kertsj en de Zee van Azov

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU heeft haar uiterste bezorgdheid geuit over de gevaarlijke toename van de spanningen in de Zee van Azov en de Straat van Kertsj de afgelopen dagen, die heeft geleid tot de inbeslagname van Oekraïense schepen en hun bemanningen door Rusland en het schieten op hen, waarbij verschillende Oekraïense militairen gewond zijn geraakt. Wij zijn verbijsterd over dit gebruik van geweld door Rusland, dat, tegen de achtergrond van de toenemende militarisering in het gebied, onaanvaardbaar is.

De Europese Unie verwacht van Rusland dat het zorgt voor een ongehinderde en vrije doorgang door de Straat van Kertsj van en naar de Zee van Azov, in overeenstemming met het internationaal recht. Wij roepen iedereen op tot uiterste terughoudendheid om de situatie onmiddellijk te de-escaleren. In deze context roepen wij Rusland ook krachtig op om de buitgemaakte schepen, hun bemanning en uitrusting onvoorwaardelijk en zonder uitstel vrij te laten.

De illegale annexatie van het Krim-schiereiland door Rusland in 2014 blijft een directe uitdaging voor de internationale veiligheid, met ernstige gevolgen voor de internationale rechtsorde die de eenheid en soevereiniteit van alle staten beschermt. Wij herbevestigen onze veroordeling van deze schending van het internationaal recht. De bouw van de Kertsj-brug vormt een verdere schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

De Europese Unie herhaalt haar volledige steun voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen. De Europese Unie erkent en zal de illegale annexatie van het Krim-schiereiland door Rusland niet erkennen. De Europese Unie zal de situatie nauwlettend blijven volgen en is vastbesloten gepast te handelen, in nauwe coördinatie met haar internationale partners.

Bezoek de website

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending