Verbind je met ons

Brexit

EU-leiders bezegelen #Brexit-deal, dringen er bij de Britten op aan terug te gaan in mei

DELEN:

gepubliceerd

on

De leiders van de Europese Unie bereikten op zondag (25 november) een formeel akkoord over een Brexit-deal tijdens een top in Brussel, waarbij ze er bij de Britten op aandrongen het pakket van premier Theresa May te steunen, dat op woedende tegenstand stuit in het Britse parlement. schrijven Gabriela Baczynska en Elizabeth Piper.

De 27 leiders hadden amper een half uur nodig om een ​​600 pagina's tellend verdrag met de voorwaarden voor de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie op 29 maart en een 26 pagina's tellende verklaring waarin een toekomstige vrije handelsrelatie werd geschetst, goed te keuren. May voegde zich kort daarna bij hen voor wat een korte vergadering zal zijn om het akkoord te bezegelen.

"Dit is de deal", zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, tegen verslaggevers op weg naar de vergadering, waarbij hij zei dat hij geloofde dat May het door het parlement zou krijgen en grote nieuwe concessies zou uitsluiten.

"Nu is het tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt - iedereen", zei Michel Barnier, de Fransman die de afgelopen 18 maanden het terugtrekkingsverdrag heeft stopgezet.

Juncker noemde het "een trieste dag" en zei dat de Brexit een "tragedie" was en zwaar voor beide partijen.

"Ik geloof dat de Britse regering erin zal slagen de steun van het Britse parlement te krijgen", zei Juncker, die weigerde commentaar te geven op wat er zou kunnen gebeuren als May faalt.

"Ik zou voor deze deal stemmen omdat dit de best mogelijke deal is voor Groot-Brittannië", voegde hij eraan toe.

In een teken van zorgen in het vooruitzicht tweette de Litouwse president Dalia Grybauskaite nadat de deal was goedgekeurd in de topkamer dat het exitproces "nog lang niet voorbij" was.

advertentie

Barnier noemde het pakket een basis voor hechte toekomstige banden en benadrukte: "We zullen bondgenoten, partners en vrienden blijven."

De Franse president Emmanuel Macron zei dat de Brexit-stemming aantoonde dat Europa hervormingen nodig had. Hij benadrukte dat Parijs Groot-Brittannië zou houden aan strenge EU-regelgeving, met name op het gebied van het milieu, in ruil voor gemakkelijke handelstoegang.

De Nederlandse premier Mark Rutte, wiens land een van de nauwste handelspartners van Groot-Brittannië is, prees May's aanpak van de moeilijke onderhandelingen en zei dat hij er vertrouwen in had dat ze de deal de komende weken door het parlement zou kunnen krijgen.

Maar hij had ook een waarschuwing voor degenen van de conservatieve partij van May en de Labour-oppositie die beweren dat er nog steeds een betere deal kan worden gesloten voordat Groot-Brittannië over vier maanden vertrekt als wetgevers haar steun van de minderheidsregering voor Brexit weigeren.

"Dit is het maximale wat we met z'n allen kunnen doen", zei Rutte hoofdschuddend op de vraag of de EU misschien nog meer concessies doet.

Rutte zei dat de EU de Brexit "haat" en zei: "Niemand wint - we verliezen allemaal." Maar, zei hij, de deal was voor iedereen een acceptabel compromis dat May de kans gaf om tot een oplossing te komen.

De grootste vraag waarmee de EU nu wordt geconfronteerd, is of de verdeelde minderheidsregering van May de deal, die erin voorziet dat Londen veel EU-regels volgt om gemakkelijke toegang tot handel te behouden, de komende weken door fel verzet in het parlement kan leiden van zowel voor- als tegenstanders van de Brexit.

Lithuanian President Grybauskaite said there were at least four possible outcomes if parliament blocks the package. She named three – that Britons would hold a second referendum, hold a new election to replace May or return to Brussels to try and renegotiate the package. A fourth is that Britain will simply crash out of the bloc on March 29 without legal clarity.

Beide partijen hebben voorbereidingen getroffen voor een dergelijk "no deal"-scenario, hoewel de EU volhoudt dat Groot-Brittannië meer te verliezen heeft. Het pond is sterker geworden sinds de deal de afgelopen 10 dagen tot stand is gekomen, maar bedrijven en investeerders blijven nerveus.

Het pakket voorziet weinig verandering tijdens een overgangsperiode van nog eens twee tot vier jaar.

The Democratic Unionist Party, whose votes from Northern Ireland have helped May to govern since she lost her majority in a snap election last year, said it would try to block a Brexit deal it called “pitiful” – partly because it binds London to many EU rules it will no longer help set and partly as the DUP fears it could weaken the province’s ties to Britain.

"Het zal een deal zijn die in ons nationaal belang is - een die werkt voor ons hele land en al onze mensen, of je nu voor Leave of Remain hebt gestemd", zei ze.

Zondagskranten zeiden dat verschillende facties in haar eigen conservatieve partij alternatieve plannen aan het voorbereiden waren om Groot-Brittannië dichter bij de EU te houden mocht haar deal mislukken, zoals velen verwachten.

Gekibbel over hoe de Noord-Ierse landgrens met de EU open te houden zonder barrières op te werpen met de Ierse Republiek, hield een groot deel van de Brexit-onderhandelingen in de weg. Een ander overblijfsel uit het imperiale verleden, de 300 jaar oude marinebasis van Groot-Brittannië aan de zuidkust van Spanje, dreigde op het laatste moment plannen te laten ontsporen.

De Spaanse premier Pedro Sanchez dreigde de ontmoeting van zondag te boycotten als hij geen amendementen op de deal krijgt om ervoor te zorgen dat Madrid inspraak krijgt in de toekomstige banden van Gibraltar met de EU.

After officials wrangled through the night, he announced on Saturday afternoon that he had such written pledges. Brussels officials said those essentially confirmed what most EU leaders had already understood – that Spain must have a binding say over how any future EU-UK trade pact might affect Gibraltar.

Conclusies van de Europese Raad (artikel 50), 25 november 2018

1. De Europese Raad hecht zijn goedkeuring aan het Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. Op basis hiervan verzoekt de Europese Raad de Commissie, het Europees Parlement en de Raad om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de overeenkomst op 30 maart 2019 in werking kan treden, teneinde te zorgen voor een ordelijke terugtrekking.

2. The European Council approves the Political Declaration setting out the framework for the future relationship between the European Union and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. The European Council restates the Union’s determination to have as close as possible a partnership with the United Kingdom in the future in line with the Political Declaration. The Union’s approach will continue to be defined by the overall positions and principles set out in the previously agreed European Council’s guidelines. The European Council will remain permanently seized of the matter.

3. The European Council thanks Michel Barnier for his tireless efforts as the Union’s chief negotiator and for his contribution to maintaining the unity among EU27 Member States throughout the negotiations on the withdrawal of the United Kingdom from the European Union.

Conclusies van de Europese Raad (artikel 50), 25 november 2018

Voor meer details en documenten, Bezoek de website.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending