Verbind je met ons

Misdrijf

#Klokkenluiders - We zullen ze juridische bescherming bieden

DELEN:

gepubliceerd

on

“We zijn erin geslaagd een evenwichtige tekst te verkrijgen die zowel klokkenluiders beschermt als ervoor zorgt dat bedrijven of overheden niet worden onderworpen aan buitensporige beschuldigingen of lasterlijke beschuldigingen”, zei Geoffroy Didier, woordvoerder van het Europees Parlement, nadat de Commissie Juridische Zaken over nieuwe regels had gestemd. juridische bescherming bieden aan mensen die inbreuken op het EU-recht melden.

Het voorstel heeft tot doel procedureregels vast te stellen die de voorwaarden voor de bescherming van klokkenluiders definiëren. “Op dit punt ben ik van mening dat de bevoegde autoriteit (externe kanalen zoals antitrustautoriteiten) het beste is om inbreuken op het EU-recht aan te pakken en datgene dat als prioriteit moet worden aangepakt”, aldus Didier. Rapportage aan de media moet bijvoorbeeld worden gebruikt als een uitzonderlijk kanaal wanneer er een onmiddellijk gevaar bestaat voor de klokkenluider of wanneer er sprake is van samenspanning tussen de dader van de inbreuk en de bevoegde autoriteit”, voegde hij eraan toe.

Het garanderen van uitzonderingen voor het MKB om meer administratieve lasten te voorkomen was ook een belangrijk punt voor de EVP-fractie. Geoffroy Didier legde uit: “Het is nu aan de lidstaten om te beslissen of er interne rapportagekanalen voor het MKB moeten worden opgezet of niet. Als een medewerker in zijn/haar bedrijf een onrechtmatige praktijk constateert en er geen kanaal is om dit te melden, kan hij/zij dit uiteraard melden bij een bevoegde autoriteit, maar dan wel bij een externe.”

“Door schendingen van het EU-recht te signaleren spelen klokkenluiders een cruciale rol in de moderne democratie. De wetgeving in de Europese Unie biedt hen onvoldoende bescherming. Dit onrecht zal spoedig worden verholpen”, besloot hij.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending