Verbind je met ons

EU

#Eurogroep maakt zich zorgen over de begroting van #Italië in afwachting van het besluit van de Commissie

DELEN:

gepubliceerd

on

De ministers van Financiën van de eurozone blijven zich zorgen maken over de Italiaanse begrotingsruzie met de Europese Commissie en wachten op de volgende stap van de EU-uitvoerende macht deze week voordat ze formeel hun druk op Rome opvoeren, zeiden topambtenaren deze week: schrijven Francesco Guarascio en Jan Strupczewski.

De ministers waren in Brussel voor een buitengewone bijeenkomst over de hervorming van de eurozone en de Italiaanse begrotingsplannen stonden niet op de agenda, maar de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra uitte zijn zorgen toen hij de besprekingen van de Eurogroep binnenging.

Verwante dekking

“We maken ons allemaal zorgen over de bestaande situatie. Het is duidelijk dat dit een zaak is die niet alleen Italië aangaat, maar ons allemaal”, zei Hoekstra tegen verslaggevers. “Het is absoluut noodzakelijk dat de Commissie doet wat in het belang is van alle verschillende Europese landen.”

Italië ligt op gespannen voet met de Commissie en veel collega-regeringen van de eurozone over zijn expansieve begroting voor 2019, die Brussel heeft verworpen, omdat het er niet in slaagt de schulden van het land met hoge schulden terug te dringen, zoals vereist door de regels van de Europese Unie.

In Rome zei vice-premier Matteo Salvini dat eventuele begrotingssancties tegen Italië “niet genereus” zouden zijn. Italië wilde de EU niet slopen, maar wilde een aantal regels veranderen die de EU-burgers schade berokkenen, inclusief de eigen EU, voegde hij eraan toe.

Vicevoorzitter van de Commissie, Valdis Dombrovskis, weigerde de besluiten van woensdag (21 november) in detail te beschrijven, maar onderstreepte dat de uitvoerende macht van de EU “een vervolg” aan het voorbereiden was op een verzoek dat vorige maand naar Rome werd gestuurd, waarin het aandrong op uitleg over de grote schuldenlast.

advertentie

Wat Italië betreft “volgen we zeker alle ontwikkelingen op de voet”, zei het hoofd van de Eurogroep Mario Centeno, eraan toevoegend dat de ministers van Financiën nu op het besluit van de Commissie deze week wachtten voordat ze de volgende stap overwogen.

Volgens de begrotingsregels van de EU zou een rapport van de Commissie over de Italiaanse schuld de goedkeuring nodig hebben van hoge functionarissen van het ministerie van Financiën van de eurozone voordat Brussel formeel de opening van een disciplinaire procedure tegen Italië zou kunnen aanbevelen.

De procedure zou formeel pas van start gaan als de ministers van Financiën de aanbeveling steunen, een stap die in principe al tijdens bijeenkomsten begin december zou kunnen worden gezet, maar die waarschijnlijk zal worden uitgesteld tot januari, zeiden functionarissen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending