Verbind je met ons

Brexit

Britse premier Kan vasthouden aan #Brexit-deal als tegenstanders een formele uitdaging zoeken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Theresa May heeft maandag (19 november) gezworen zich aan haar ontwerp-echtscheidingsovereenkomst voor de Europese Unie te zullen houden, omdat afwijkende wetgevers in haar eigen partij probeerden een leiderschapsuitdaging teweeg te brengen. schrijft Elizabeth Piper.

Sinds het sluiten van een deal met de EU afgelopen dinsdag (13 november), heeft May te maken gehad met de meest gevaarlijke crisis van haar premierschap, waarbij verschillende ministers aftreden, waaronder haar Brexit-minister.

May heeft beloofd door te zullen vechten en waarschuwde dat haar omverwerping het risico zou inhouden dat Groot-Brittannië uit de EU zou stappen of zonder akkoord zou vertrekken, een stap die de op vier na grootste economie ter wereld in het onbekende zou kunnen storten.

Zelfs als ze op haar post blijft, heeft de tegenstand van eurosceptici in haar eigen gelederen duidelijk gemaakt hoe moeilijk het zal zijn om de deal door het parlement te krijgen.

"We hebben een deal voor ogen die voor Groot-Brittannië zal werken en laat niemand eraan twijfelen: ik ben vastbesloten die te verwezenlijken", zei May onder luid applaus in een toespraak tot de Britse zakenlobby, de CBI. “We hebben het niet over politieke theorie, maar over de realiteit van het leven en het levensonderhoud van mensen.”

“Hoewel de wereld snel verandert, is onze geografie dat niet: Europa zal altijd onze meest nabije goederenmarkt zijn, en het is van cruciaal belang dat we vrij stromende grenzen hebben”, zei May, daarbij verwijzend naar het belang van met name de auto-industrie.

De EU zal op 25 november een top houden om de ontwerpovereenkomst te bespreken. Sommige ministers die de Brexit steunen zouden delen ervan willen herschrijven, hoewel Duitsland dit heeft uitgesloten.

advertentie

De Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier, zei dat het ontwerpdeal “eerlijk en evenwichtig” was.

May zei dat ze wilde dat elke Brexit-transitie, waarin Groot-Brittannië lid zal blijven in alles behalve naam en stemrecht, beëindigd zou zijn tegen de tijd van de volgende nationale verkiezingen, die in 2022 plaatsvinden.

Veel bedrijfsleiders en investeerders vrezen dat de politiek een overeenkomst zou kunnen dwarsbomen, waardoor de economie in een no-deal Brexit zou terechtkomen waarvan zij zeggen dat die het Westen zou verzwakken, de financiële markten zou doen schrikken en de handelsaders zou dichtslibben.

CBI-president John Allan zei dat een dergelijke Brexit een “sloopbal” zou zijn voor de Britse economie, terwijl CBI-directeur-generaal Carolyn Fairbairn zei dat politici een spel met hoge inzet speelden dat zou kunnen leiden tot een onbedoeld vertrek zonder deal.

‘Zeker, we kunnen het zeker beter doen dan dit,’ zei ze.

Gevraagd naar de impopulariteit van haar deal onder velen in haar partij, zei May dat kiezers naar de zaken moeten luisteren.

Rebellen in haar eigen Conservatieve Partij, die zeggen dat de deal Groot-Brittannië voor onbepaalde tijd aan de EU zal onderwerpen, proberen echter een motie van wantrouwen in haar leiderschap teweeg te brengen.

De voorzitter van het Comité van de partij uit 1922, Graham Brady, zei zondag dat de drempel van 48 brieven van wetgevers nog niet was bereikt. Hij zei ook dat May zou winnen als er een stemming zou plaatsvinden.

De Zon Volgens de krant kwamen de rebellen zes letters te kort.

Een van hen, Simon Clarke, zei tegen de BBC: “Deze dag moet het punt zijn waarop … actie wordt ondernomen.”

Maar maandag om 4 uur (1600 uur GMT) was er geen teken van een formele uitdaging. Het pond sterling, dat enorm fluctueerde als reactie op de politieke onrust, bleef vlak op $1.2860. GBP = D3.

Sinds ze de topfunctie kreeg in de turbulentie die volgde op het referendum van 2016, werd het premierschap van May gekenmerkt door koppigheid ondanks de frequente crises.

Haar grootste uitdaging zal zijn om de deal door het parlement te krijgen. De DUP, een kleine Noord-Ierse partij die haar minderheidsregering steunt, heeft gedreigd haar steun in te trekken omdat de deal Noord-Ierland uiteindelijk anders zou kunnen behandelen dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending