Verbind je met ons

EU

#Gruevski – Hongarije biedt asiel aan de veroordeelde voormalige premier van de FYROM

DELEN:

gepubliceerd

on

Vooraanstaande S&D-leden zijn diep bezorgd over het nieuws dat de Hongaarse regering asiel heeft verleend aan de voormalige Macedonische premier Nikola Gruevski (Zie foto).

Gruevski, die in 2016 de macht verliet na wijdverbreide protesten, vluchtte naar Hongarije nadat hij in Skopje tot gevangenisstraf was veroordeeld op beschuldiging van corruptie.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de vice-president van de S&D Group, Tanja Fajon, en de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Knut Fleckenstein: “Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Het schept een gevaarlijk precedent en kan ernstige gevolgen hebben in de regio. Asielwetten zijn bedoeld om mensen te beschermen die op de vlucht zijn voor oorlog en vervolging, in plaats daarvan gebruikt de Hongaarse regering ze om een ​​politieke bondgenoot te beschermen tegen de gevolgen van zijn daden. Aangezien asiel onder de bevoegdheden van de EU valt, moet de Europese Commissie deze zaak bekijken en beoordelen of er EU-wetten zijn overtreden.

“Het is bitter ironisch dat dezelfde regering die de afgelopen vijf jaar asielzoekers heeft gedemoniseerd, nu onderdak biedt aan een man die is veroordeeld op beschuldiging van corruptie. Terwijl degenen die de oorlog in Syrië en Irak ontvluchtten, werden vastgehouden, voedsel en water werd ontzegd en gecriminaliseerd, wordt een voormalige Macedonische premier die naar verluidt met illegale documenten in Hongarije is aangekomen en in zijn thuisland een gevangenisstraf riskeert, met open armen ontvangen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending