Verbind je met ons

EU

Europarlementariërs stemmen voor een upgrade naar #RailPassengerRights

DELEN:

gepubliceerd

on

De geactualiseerde rechten van treinreizigers moeten hogere vergoedingen voor vertragingen en betere bijstand aan mensen met beperkte mobiliteit omvatten.

Europarlementsleden steunden wijzigingen in de 2009 reglement die tot doel hebben te zorgen voor betere bijstand aan mensen met beperkte mobiliteit, betere toegang voor fietsers en duidelijkere klachtenbehandelingsprocedures. Bovendien moeten spoorwegmaatschappijen de informatie die aan passagiers wordt verstrekt over hun rechten verbeteren en de compensatie voor forensen in geval van vertragingen verhogen.

Hogere vergoedingen na lange vertragingen

EP-leden verhoogden de vergoeding voor vertragingen langer dan een uur, van 25 procent naar 50 procent van de ticketprijs. Passagiers hebben dit recht op compensatie naast het behoud van het recht om de reis voort te zetten of omgeleid te worden.

Passagiers zouden recht hebben op 75 procent van de ticketprijs bij een vertraging van een uur en dertig minuten en op 100 procent van de ticketprijs bij een vertraging van meer dan twee uur.

Om te voorkomen dat passagiers vast komen te zitten na een gemiste aansluiting, verduidelijkten EP-leden dat in het geval dat een passagier meerdere tickets heeft gekregen voor een reis met meerdere etappes, de rechten op informatie, assistentie en compensatie hetzelfde zijn als bij een doorgaand ticket.

advertentie

Europarlementsleden verwierpen ook voorstellen om spoorvervoerders vrij te stellen van het betalen van compensatie in geval van "buitengewone omstandigheden".

Betere hulp voor mensen met beperkte mobiliteit

Assistentie voor mensen met beperkte mobiliteit moet gratis zijn en beschikbaar zijn in grotere stations, zonder voorafgaande kennisgeving.

Europarlementariërs verkortten ook de tijd voor pre-notificatie voor het geval assistentie nodig is op kleinere stations en verduidelijkten de verantwoordelijkheid van spoorwegexploitanten en stationsbeheerders voor het volledig vergoeden van passagiers, als ze verlies of schade aan mobiliteitshulpmiddelen hebben veroorzaakt.

Meer ruimte voor fietsen

Passagiers hebben het recht om fietsen mee te nemen in de trein, ook in hogesnelheidstreinen, interlokale, grensoverschrijdende en lokale diensten, aldus de aangenomen tekst. Nieuwe en gerenoveerde treinen moeten goed aangegeven plaatsen hebben om gemonteerde fietsen te vervoeren.

Uniforme toepassing van EU-regels inzake rechten van treinreizigers

Europarlementsleden steunden ook een eerdere uitfasering van tijdelijk vrijstellingen gebruikt door een aantal lidstaten om slechts delen van de passagiersregels van 2009 toe te passen op binnenlandse treindiensten. Deze vrijstellingen moeten uiterlijk 1 jaar na de inwerkingtreding van de gewijzigde regels eindigen.

Europarlementsleden willen ook dat de regels van toepassing zijn op voorstedelijke treindiensten.

Rapporteur Boguslaw Liberadzki (S&D, PL) zei: “Vandaag is een geweldige dag voor consumentenrechten. Binnenkort kunnen passagiers in elke trein fietsen meenemen en kunnen personen met beperkte mobiliteit rekenen op betere assistentie op stations en in de trein. Het Parlement neemt de consumentenrechten zeer serieus, daarom stellen we ook hogere compensatiebetalingen voor in geval van vertragingen en willen we ervoor zorgen dat passagiers op reizen waarbij meer dan één overstap nodig is en die aparte tickets hebben gekregen, de volledige bescherming van de regels genieten.”

Volgende stappen

De EP-leden keurden het standpunt van het Parlement over de herziening van de regels voor de rechten van treinreizigers goed met 533 stemmen voor, 37 tegen en 47 onthoudingen. Zodra de Raad zijn standpunt heeft vastgesteld, kunnen de onderhandelingen beginnen over de definitieve formulering van de nieuwe regels.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending