Verbind je met ons

EU

EP-leden roepen op tot EU-regels om #minderheden beter te beschermen

DELEN:

gepubliceerd

on

In het licht van de aanhoudende discriminatie roept het Parlement op tot gemeenschappelijke regels om ervoor te zorgen dat de rechten van alle nationale minderheden in de hele EU worden hersteld en gerespecteerd.

EP-leden roepen de Europese Commissie op om een ​​richtlijn op te stellen over minimumnormen voor minderheden in de EU, inclusief benchmarks en maatregelen om te voorkomen dat lidstaten minderheden discrimineren.

In een niet-wetgevende resolutie die op dinsdag (13 november) met 489 stemmen voor, 112 en 73 onthoudingen werd aangenomen, riepen de leden van het Europees Parlement ook op tot een gemeenschappelijke definitie van minderheden en bevelen zij aan om de definitie over te nemen die is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

De leden van het Europees Parlement benadrukten dat de EU-landen gelijke culturele, taalkundige en onderwijsrechten moeten garanderen voor de 8% van de EU-burgers die in de hele EU tot nationale minderheden behoren. In hun resolutie benadrukken zij de noodzaak van een EU-systeem om minderheden te beschermen, dat gepaard moet gaan met een beoordeling van het beleid van de lidstaten op dit gebied.

Rechten van de Roma

In de resolutie wordt diepe bezorgdheid geuit over het aantal staatloze Roma in Europa, die vaak tot marginalisering worden gedwongen. EP-leden roepen de EU-landen op om een ​​einde te maken aan de staatloosheid en te garanderen dat deze minderheidsgroep ten volle de fundamentele mensenrechten geniet.

Bescherming en bevordering van minderheidstalen

advertentie

De leden van het Europees Parlement benadrukken het belang van de bescherming en bevordering van regionale talen en talen van minderheden. Ongeveer 10% van de bevolking in de EU spreekt momenteel minderheidstalen. De tekst roept de Europese Commissie en de EU-landen op om maatregelen te treffen om ervoor te zorgen dat regionale talen en minderheidstalen aanwezig zijn in onderwijssystemen en media.

Rapporteur József Nagy (EVP, SK) zei: “Ons belangrijkste doel is het terugdringen van haatzaaiende uitlatingen en de problemen die daaruit voortvloeien. Alle Europese burgers moeten hun moedertaal zonder enige angst op straat en in de openbare ruimte kunnen gebruiken. Wij willen graag bruggen slaan tussen meerderheids- en minderheidsculturen, zodat zij elkaar kunnen accepteren en steunen. De EU moet haar taalkundige en culturele diversiteit respecteren.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending