Verbind je met ons

Brexit

Jo Leinen: 'Moment of truth over #Brexit komt dichterbij'

DELEN:

gepubliceerd

on

“Het akkoord dat op tafel ligt, zou de rechten van Europeanen die in Groot-Brittannië wonen en van Britse burgers die in de EU wonen permanent beschermen. Het zou ook een einde maken aan de onzekerheden voor bedrijven”, aldus Europarlementariër Jo Leinen. (foto), S&D-woordvoerder van de Commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement. “Het is de avond die de dag bekroont. Het akkoord moet nog een aantal hindernissen overwinnen, zowel in Groot-Brittannië als van de kant van de EU. Premier May heeft nu de gigantische taak om de onruststokers in haar partij en haar regering onder controle te krijgen en om een ​​meerderheid in het Lagerhuis te organiseren. Ik denk dat haar kansen vijftig-vijftig zijn.'

Een afwijzing door het parlement of het Britse kabinet zou fatale gevolgen hebben. “De EU kan een overeenkomst alleen accepteren als deze een grens op het Ierse eiland verhindert – voor onbepaalde tijd. De EU heeft geen ruimte en tijd voor heronderhandeling.’ De Brexiteers rond Boris Johnson spelen met hun fundamentele oppositie met vuur en gijzelen burgers en de economie. Als de deal niet door het Lagerhuis komt, is een harde Brexit waarschijnlijk’, voegde hij eraan toe. Leinen.

Een tweede referendum of zelfs nieuwe verkiezingen zouden echter mogelijk kunnen worden als Groot-Brittannië geconfronteerd wordt met de dreiging de EU zonder akkoord te verlaten.

Het is ook duidelijk dat de overeenkomst slechts een tijdelijke oplossing kan zijn. Na een overgangsperiode van twee jaar, waarin Groot-Brittannië alle verplichtingen van een EU-lid heeft, blijft het land in de douane-unie totdat er een nieuw verdrag voor de economische betrekkingen met de EU is overeengekomen. De onderhandelingen over een dergelijke nieuwe overeenkomst kunnen enkele jaren duren.

“Mocht Groot-Brittannië besluiten de douane-unie te verlaten zonder een nieuw partnerschapsverdrag, dan zou de ‘backstop’ die al in december 2017 was overeengekomen in werking treden. Noord-Ierland zou dan in de douane-unie van de EU blijven en de douanegrens zou worden verplaatst naar de Ierse Zee", concludeerde Leinen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending