Verbind je met ons

Brexit

Zachtjes, voorlopig maken de handhavers van May zich op voor een grote #Brexit-stemming

DELEN:

gepubliceerd

on

Minder dan vijf maanden voordat Groot-Brittannië de Europese Unie verlaat, zijn de parlementaire handhavers van premier Theresa May op jacht. schrijft Elizabeth Piper.

Voorlopig hanteert de regering wiens taak het is om ervoor te zorgen dat het parlement de Brexit-deal die May met Brussel afsluit, een zacht-zachte aanpak. Maar Chief Whip Julian Smith en zijn team beschikken over een krachtig arsenaal om politici in het gareel te dwingen.

Nu een overeenkomst waarschijnlijk later dit jaar aan de wetgevers zal worden voorgelegd, peilen het team van May en de door haar benoemde zwepen stilletjes wie er tegen zal stemmen, vertelden verschillende politici aan Reuters.

Bij gebrek aan een parlementaire meerderheid is May niet alleen gegijzeld door haar bitter verdeelde Conservatieve Partij over de Brexit, maar ook door de Noord-Ierse partij die haar regering steunt.

Het zal nooit gemakkelijk zijn geweest, maar het ziet er nog moeilijker uit na het aftreden vrijdag van Jo Johnson, minister van Transport en broer van de leidende Brexit-campagnevoerder Boris Johnson. Er zijn ook suggesties die anderen in de regering zouden kunnen volgen en dat er een rebellie zou kunnen komen van de Democratic Unionist Party.

Om hen ervan te overtuigen de regering te steunen, zijn enkele eurosceptische conservatieven gaan eten en drinken, onder meer op het kantoor van May in Downing Street.

Anderen, waaronder enkele leden van de oppositiepartij Labour, zijn uitgenodigd voor besloten bijeenkomsten waar hen naar hun mening is gevraagd en onderworpen aan nauwgezette uitleg over het standpunt van de premier.

advertentie

“Ik ga niet van gedachten veranderen, hoe lekker een diner ook mag zijn”, zei een conservatief parlementslid op voorwaarde van anonimiteit, en legde uit dat hij drie uitnodigingen voor een dergelijke maaltijd in Downing Street had geweigerd.

“Het is duidelijk dat ze mensen proberen uit te kiezen waarvan ze denken dat ze kneedbaar zijn … maar eerlijk gezegd moeten ze eerst en vooral, voordat ze op dat punt komen, kunnen uitleggen wat de regering gaat doen, en op dit moment heeft niemand dat gedaan. een idee."

Regerings- en oppositiepartijen hebben elk hun eigen zwepen – een term die zijn oorsprong vindt in de vossenjacht en die teruggaat tot 1742 en verwijst naar het “zweepslagen” van wetgevers om hen naar de verkiezingen te krijgen en de partijlijn te steunen.

Ze fungeren ook als stemopnemers voor parlementaire stemmen en beheren het koppelingssysteem met rivaliserende partijen, zodat echte afwezigheden de stemmen in het parlement niet scheeftrekken.

Smith maakte de wetgevers in juli woedend toen hij enkele conservatieven vertelde een paringsovereenkomst te verbreken, wat volgens May “een eerlijke vergissing” was. Eén stemde vervolgens met de regering bij een belangrijke Brexit-stemming, ook al was zijn liberaal-democratische ‘paar’ weg omdat ze net was bevallen.

De tactieken die in het verleden door zwepen werden gebruikt, behoren tot de parlementaire legende. Een reeks stemmingen over het Verdrag van Maastricht over een diepere EU-integratie in het begin van de jaren negentig leverde berichten op over chantage, bedreigingen om de indiscreties van wetgevers aan het licht te brengen en zelfs fysieke 'mishandeling' om steun te winnen.

Een voormalige Conservatieve Chief Whip, Gavin Williamson, had een tarantula als huisdier op zijn bureau staan, genaamd Cronus, naar de Griekse god die zijn eigen kinderen at. Hij zei ooit dat hoewel hij de voorkeur gaf aan de wortel boven de stok, “het verbazingwekkend is wat er bereikt kan worden met een geslepen wortel”.

Dergelijke praktijken hebben televisieprogramma's geïnspireerd, zoals de Britse en Amerikaanse versies van House of Cards.

Maar voor velen in het parlement heeft dergelijk gedrag weinig gelijkenis met de realiteit van het dagelijkse politieke leven. De sterkste dwang tot nu toe over de Brexit-stemming, zeggen wetgevers, is de belofte geweest dat begrotingszoetstoffen in de gunst zouden komen.

‘Ze kunnen je leven moeilijk maken’, zei een wetgever, terwijl hij vertelde hoe de zwepen hem ooit toestemming weigerden om afwezig te zijn in het parlement voor een familiefeest, omdat hij dan een stemming zou hebben gemist.

De zwepen kunnen ook dreigen wankelende wetgevers in ‘saaie procedurele commissies’ te plaatsen of elke carrièrepromotie te blokkeren, zei een ander parlementslid. Het trotseren van een strikte “drielijnszweep” kan ertoe leiden dat een wetgever tijdelijk uit zijn partij in het parlement wordt gezet.

De zwepen zelf moeten de partijlijn steunen of stoppen.

May heeft beloofd het parlement inspraak te geven over de Brexit, de grootste verschuiving in het buitenlands en handelsbeleid van Groot-Brittannië in decennia. Als de wetgevers het akkoord waarmee zij het eens is, verwerpen, zou Groot-Brittannië de EU kunnen verlaten zonder duidelijkheid over de voorwaarden van zijn vertrek, wat onzekerheid zou veroorzaken voor het bedrijfsleven en de handel en een uitdaging voor het leiderschap van May of vervroegde verkiezingen waarschijnlijker zou maken.

May zegt dat de overeenkomst met Brussel voor 95 procent voltooid is, hoewel de manier waarop een terugkeer naar een harde grens tussen de Britse provincie Noord-Ierland en EU-lid Ierland kan worden voorkomen een knelpunt blijft in de gesprekken en binnen haar kabinet.

En hoewel zelfs het winnen van de steun van haar topministers voor welke deal dan ook een strijd is, zal haar voornaamste uitdaging het veiligstellen van de steun van het parlement zijn, waar de verdeeldheid die door het Britse referendum van 2016 om de EU te verlaten ontstond, diep verankerd is geraakt.

In het 650 leden tellende Lagerhuis heeft May alleen een werkende meerderheid van 13 met de steun van de Noord-Ierse DUP. Over hun ‘vertrouwen en aanbod’-overeenkomst werd onderhandeld door de zwepen van de twee partijen nadat de verkiezingen van juni 2017 een opgehangen parlement hadden opgeleverd.

Meer dan vijftig conservatieve wetgevers hebben gezegd dat ze het zogenaamde Checkers-plan van May hebben verworpen. DUP-leider Arlene Foster zei afgelopen weekend dat haar partij haar voorstellen in de huidige vorm niet kan steunen. Mogelijk zal de premier moeten breken met de traditie en moeten rekenen op de steun van de PvdA.

Nu de inkt van een deal ‘droogt’, zoals een eurosceptische wetgever het omschreef, zijn de geesten steeds meer gefocust.

“Ik kon de Checkers-voorstellen niet steunen, en ze zijn verder verwaterd door de onderhandelingen met de Europese Unie, dus ik zal niet voor het definitieve akkoord kunnen stemmen”, zegt Andrew Bridgen, een conservatief parlementslid en Brexit-aanhanger.

Hij vertelde Reuters dat de deal die nu vorm krijgt Groot-Brittannië niet in staat zou stellen volledige handelsovereenkomsten te sluiten, inclusief goederen, en dat hij er niet in slaagde de macht terug te geven aan het parlement van “niet-gekozen eurocraten”.

De zwepen, wier werk zich grotendeels achter de schermen afspeelt en die geen interviews geven, zullen soortgelijke afwijkende meningen moeten verpletteren om de stemming erdoor te krijgen. Vooralsnog geven ze niet aan hoe ze dit gaan doen.

Op de vraag of hij van gedachten zou veranderen als de zwepen druk zouden uitoefenen, zei Bridgen: 'Ik denk niet dat de zwepen de moeite zullen nemen om mij kwaad te maken. Ze weten uit ervaring dat het niet gaat werken.”

Maar andere wetgevers zeggen dat de spanning pas zal toenemen als er een deal is gesloten.

“Ik denk dat hun gesprekken met collega’s sowieso een beetje voorbarig zijn”, aldus de een. “Maar zodra we weten wat de (regering) gaat doen, zullen de mensen over het algemeen behoorlijk vaste posities hebben.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending