Verbind je met ons

Data

#DigitalSingleMarket - Raad neemt nieuwe regels aan over het vrije verkeer van niet-persoonsgebonden gegevens en over audiovisuele mediadiensten

DELEN:

gepubliceerd

on

De Raad van de Europese Unie heeft de Verordening betreffende het vrije verkeer van niet-persoonlijke gegevens en de nieuwe Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten aangenomen, waarmee de succesvolle verwezenlijking wordt aangegeven van twee belangrijke wetgevingen die door de Europese Commissie zijn voorgesteld als onderdeel van de Strategie voor de digitale eengemaakte markt, waarvan de burgers en het bedrijfsleven in de EU rechtstreeks profiteren. 

De Verordening inzake het vrije verkeer van niet-persoonlijke gegevens die werd aangenomen, zal het vrije verkeer van gegevens toevoegen aan de reeks vrijheden die al ten grondslag liggen aan de Europese interne markt. Het zal niet alleen rechtszekerheid creëren voor bedrijven, zodat zij hun gegevens overal in de EU kunnen verwerken, maar het zal ook het vertrouwen in cloud computing vergroten en de afhankelijkheid van leveranciers tegengaan. Als gevolg hiervan zullen Europese bedrijven profiteren van een meer competitieve cloudmarkt en geavanceerde operationele efficiëntie.

Daarnaast worden de nieuwe richtlijn audiovisuele mediadiensten is afgelopen dinsdag (6 november) aangenomen. De bijgewerkte regels maken de weg vrij voor een eerlijker regelgevingsklimaat voor de gehele audiovisuele sector, inclusief platforms voor het delen van video's. Zij zullen de bescherming van minderjarigen tegen schadelijke inhoud versterken, evenals de strijd tegen haatzaaiende uitlatingen en het aanzetten tot geweld in alle audiovisuele inhoud. Tegelijkertijd zullen zij Europese audiovisuele producties stimuleren en de onafhankelijkheid van audiovisuele toezichthouders garanderen door middel van een aantal vereisten die in de richtlijn worden vermeld, zoals het juridisch gescheiden en functioneel onafhankelijk zijn van de overheid en van andere publieke of private instanties. De richtlijn zal eind 2018 in werking treden en de lidstaten zullen 21 maanden de tijd hebben om deze in nationaal recht om te zetten.

Voor meer informatie over beide wetgevingen zie hier en hier. Voor meer informatie over de voortgang van alle initiatieven voor de Digitale Eengemaakte Markt, zie dit factsheet (Engels).

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending