De transformatie van de openbare omroep van Oekraïne zal de mediageletterdheid en democratie van het land versterken. Onderfinanciering en de wens van de machthebbers om de controle te behouden, dreigt de vooruitgang teniet te doen.
Academy Robert Bosch Fellow, programma Rusland en Eurazië, Chatham House

In 2017, geschorst, de openbare omroep van Oekraïne, zette een transformatie op gang. Sinds de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 hadden de omroep en zijn vorige incarnaties grotendeels een combinatie vertoond van verouderde inhoud in Sovjetstijl en PR voor politici. De afgelopen twee jaar heeft het echter voortgebouwd op een hervormingsroutekaart die in 2014 is ontwikkeld om zijn structuur te vernieuwen en een betere programmering te leveren.

Maar nu dreigen bezuinigingen de hervormingen te doen ontsporen en laat Oekraïne een essentieel onderdeel achter voor het opbouwen van een informatiebewuste samenleving en een gezondere democratie.

Een goede start

De hervormingen tot nu toe hebben de kwaliteit en onafhankelijkheid van de inhoud verbeterd en opnieuw vormgegeven van Suspilne opgeblazen interne structuur. Nieuwe formats, politieke satire en creatieve projecten over geschiedenis, oorlog en cultuur hebben de saaie programma's uit het verleden vervangen. De omroep heeft gewerkt aan het wegnemen van politieke invloed op haar redactionele beleid.

Het leiderschap en de regionale managers worden nu gekozen door middel van wedstrijden en het te grote personeelsbestand is bijna gehalveerd. Het nieuwe team is jonger en heeft meer ervaring met digitalisering en sociale media. Er zijn meer veranderingen gaande.

geschorstHet nieuwe team van 's heeft te maken gehad met kritiek over de kwaliteit van het nieuws en de productie, evenals met een slechte identificatie van de doelgroep. Maar ambitieuze hervormingen kosten tijd.

Een uitdaging voor duurzaamheid

Financiering is nodig om dergelijke hervormingen duurzaam te maken. Volgens de huidige wet zou de financiering van de publieke omroep 0.2% van de begrotingsuitgaven van het voorgaande jaar moeten bedragen. Dat zou ongeveer £ 50 miljoen moeten betekenen voor de omroep in 2019 en meer dan £ 40 miljoen in 2018.

advertentie

Echter, geschorst heeft dit jaar slechts de helft van de £ 40 miljoen ontvangen en zal waarschijnlijk eindigen met de helft van de financiering die wettelijk is voorzien in 2019. Het definitieve budget voor het komende jaar moet nog worden goedgekeurd en kan worden gewijzigd. Vanaf nu dreigt de pas hervormde publieke omroep te eindigen met een budget dat haar schuld vanaf 2018 en basisbehoeften voor 2019 amper zal dekken.

geschorstDe administratie van het bedrijf heeft al crisismaatregelen ingeroepen, zoals onbetaald verlof voor sommige hogere medewerkers. Nieuwe producties zijn stopgezet. De crisis heeft geleid tot kritiek van de mediagemeenschap en waakhonden in Oekraïne, evenals van de European Broadcasting Union.

Een nieuwe rol

De financiële beperkingen van Oekraïne zijn reëel, vooral nu de uitgaven voor defensie, sociale uitkeringen en hervorming van de gezondheidszorg stijgen en er verkiezingen op komst zijn. Maar het tekort aan fondsen toont aan dat de politieke klasse van Oekraïne het begrip en de waardering mist voor de rol van een kwaliteitsvolle publieke omroep.

Historisch gezien hebben Oekraïense politici de openbare omroep grotendeels gezien als een platform voor bijvoorbeeld monologen over hun werk in kiesdistricten of zachte berichtgeving over het openen van nieuwe scholen. Dergelijke praktijken zijn nu grotendeels verdwenen en worden vervangen door formats waarmee politici nog steeds met hun kiezers kunnen communiceren, maar met meer kritische feedback van journalisten en het publiek.

Hiermee wordt het concept van de omroep omgedraaid van een dienst voor de machthebbers naar een dienst voor het publiek. Maar gezien de twee komende verkiezingscampagnes die waarschijnlijk moeilijk zullen zijn, hebben politici weinig motivatie om een ​​potentieel kritische stem te steunen waarop ze weinig of geen invloed zouden hebben.

Een essentiële investering

Het is duidelijk dat Oekraïne een onafhankelijke openbare omroep nodig heeft die is uitgerust met de institutionele en financiële capaciteit om de druk van politici of particuliere eigenaren te weerstaan. Het moet niet worden gedwongen om reclamebudgetten na te jagen, maar moet zich in plaats daarvan concentreren op het leveren van meer professionele journalistiek; het moet verantwoording afleggen aan het publiek en het moet uiteindelijk uitgroeien tot een normbepaler in de omroepomgeving van het land.

Als de voortdurende inspanningen om de financiering voor te snijden geschorst leiden tot de vervanging van het huidige team door een team dat vatbaarder is voor beïnvloeding in zijn redactionele onafhankelijkheid, waarna de volledige financiering wordt hervat, waardoor hervormingen die al duidelijke resultaten hebben opgeleverd, teniet worden gedaan.

Steun aan de openbare omroep zal de machthebbers niet direct electoraal voordeel opleveren, maar het is een essentiële strategische investering in de ontwikkeling van de Oekraïense samenleving.