Verbind je met ons

Brexit

#Hammond zegt groei, geen begrotingsoverschot, sleutel tot schuldvermindering

DELEN:

gepubliceerd

on

Kanselier Philip Hammond (foto) heeft het vooruitzicht op een soepeler begrotingsbeleid na de Brexit geopperd en gezegd dat een snellere groei de beste manier is om de Britse schuldenlast te verminderen, maar benadrukte dat hij nog steeds vastbesloten is om uiteindelijk een begrotingsoverschot te realiseren. schrijven David Milliken en Alistair Smout.

De jaarlijkse begroting van Hammond versterkte de twijfels van sommige analisten over zijn inzet voor een begrotingsoverschot, nadat hij een belastingmeevaller had gebruikt om overheidsbestedingen te financieren in plaats van snellere vooruitgang te boeken bij het terugdringen van de staatsschuld.

Premier Theresa May zei vorige maand dat er een einde komt aan de bezuinigingen na een reeks bezuinigingen op de openbare diensten en sociale uitkeringen sinds 2010, en had eerder een grote stijging van de publieke gezondheidszorguitgaven aangekondigd.

Het onpartijdige Instituut voor Fiscal Studies zei dat de acties van Hammond suggereerden dat het idee dat hij werkelijk van plan was om het begrotingstekort halverwege de jaren twintig weg te werken “zeker voor de vogels” was.

Op de vraag van een parlementaire commissie of het ministerie van Financiën het vooruitzicht op een begrotingsoverschot in het komende decennium had opgegeven, zei Hammond: “Nee, het is niet opgegeven.”

Wanneer hij een overschot verwachtte, wilde hij echter niet zeggen. Begrotingsprognoses van vorige week lieten zien dat de staatsleningen als percentage van het nationaal inkomen op weg zijn te dalen naar 0.8% in 2023/24, van een lager dan verwachte 1.2% – of £25.5 miljard – dit financiële jaar.

“We bevinden ons binnen handbereik (van een overschot), maar het zal een beleidsbeslissing zijn bij opeenvolgende begrotingsgebeurtenissen, hoe we de beschikbare begrotingsruimte in evenwicht kunnen brengen tussen het terugdringen van het tekort, het verlagen van de belastingen, het verhogen van de uitgaven … en het investeren in kapitaalinfrastructuur. ”, zei hij tegen de wetgevers.

De verwachting is dat de overheidsleningen volgend jaar al zullen stijgen tot 1.4% van het bruto binnenlands product (bbp), en Hammond zei dat hij meer zou kunnen lenen nadat Groot-Brittannië op 29 maart volgend jaar de Europese Unie verlaat en nog steeds aan de begrotingsregels voldoet.

advertentie

“Als we dat zouden willen, zouden we de leningen een beetje kunnen laten stijgen”, zei Hammond.

Hammond zei dat het vinden van een manier om de trage groei te stimuleren waarschijnlijk een meer haalbare strategie zou zijn om de schuldenlast als percentage van het bbp snel terug te dringen dan het aanhoudend boeken van begrotingsoverschotten, iets wat Groot-Brittannië de afgelopen decennia zelden is gelukt.

“Er is een heel moeilijke manier om dit te doen: elk jaar een begrotingsoverschot realiseren en de contante schulden afbetalen,” zei hij. “En er is een veel eenvoudigere manier om dat te doen, namelijk om de economie sneller te laten groeien.”

De totale nettoschuld van de publieke sector zal dit jaar naar verwachting dalen tot 83.7% van het bbp, oftewel £1.835 biljoen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending