#Hammond zegt groei, geen begrotingsoverschot, sleutel tot schuldvermindering

| November 8, 2018

Kanselier Philip Hammond (foto) verhoogde het vooruitzicht van een losser begrotingsbeleid na de Brexit en zei dat snellere groei de beste manier was om de Britse schuldenlast te verminderen, maar drong erop aan dat hij nog steeds toegewijd was aan het uiteindelijk uitvoeren van een begrotingsoverschot, schrijven David Milliken en Alistair Smout.

De jaarlijkse begroting van Hammond versterkte de twijfels van sommige analisten over zijn inzet voor een begrotingsoverschot, nadat hij een belastingmeevaller had gebruikt om openbare betalingsverplichtingen te financieren in plaats van sneller vooruitgang te boeken bij het terugdringen van de overheidsschuld.

Premier Theresa May zei vorige maand dat bezuinigingen eindigden na een reeks bezuinigingen op openbare diensten en sociale uitkeringen sinds 2010, en had eerder aangekondigd dat de uitgaven voor de openbare gezondheidszorg aanzienlijk zouden stijgen.

Het niet-partijgebonden Instituut voor Fiscale Studies zei Hammond's acties suggereerden dat het idee dat hij echt van plan was om het begrotingstekort te elimineren door de mid-2020s "zeker voor de vogels" was.

Gevraagd door een parlementaire commissie of de Schatkist het vooruitzicht had opgegeven om een ​​begrotingsoverschot te hebben in het komende decennium, zei Hammond: "Nee, het is niet verlaten."

Hij weigerde echter te zeggen wanneer hij een overschot verwachtte. Begrotingsprognoses vorige week toonden overheidsleningen als een deel van het nationaal inkomen op koers om te dalen naar 0.8% in 2023 / 24 van een lager dan verwacht 1.2% - of £ 25.5 miljard - dit boekjaar.

"We zijn binnen handbereik (van een overschot), maar het zal een beleidsbeslissing zijn bij opeenvolgende fiscale gebeurtenissen hoe de beschikbare budgettaire ruimte die er is te balanceren tussen het verminderen van het tekort, het verlagen van belastingen, het verhogen van de uitgaven ... en het investeren in kapitaalinfrastructuur," hij vertelde wetgevers.

Overheidskredieten zullen naar verwachting volgend jaar stijgen tot 1.4% van het bruto binnenlands product (bbp), en Hammond zei dat hij meer zou kunnen lenen nadat Groot-Brittannië volgend jaar op 29 maart de Europese Unie verlaat en nog steeds voldoet aan de begrotingsregels.

"We zouden, als we ervoor kozen, het lenen toelaten om een ​​beetje te stijgen," zei Hammond.

Hammond zei dat het vinden van een manier om de trage groei te stimuleren waarschijnlijk een meer haalbare strategie zou zijn om de schuld als percentage van het bbp snel terug te dringen dan het aanhoudend beheren van begrotingsoverschotten, wat Groot-Brittannië in de afgelopen decennia zelden heeft gedaan.

"Er is een heel moeilijke manier om dit te doen, die elk jaar een begrotingsoverschot vertoont en de cashschuld afbetaalt," zei hij. "En er is een veel eenvoudigere manier om dit te doen, waardoor de economie sneller groeit."

De totale nettoschuld van de publieke sector zal naar verwachting dalen tot 83.7% van het BBP dit jaar, of £ 1.835 biljoen.

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, UK