Verbind je met ons

Brexit

VK en Noorwegen zijn het eens over het recht om te blijven voor hun burgers na #Brexit

DELEN:

gepubliceerd

on

Britse burgers die al in Noorwegen wonen en Noorse burgers die in Groot-Brittannië wonen, zullen het recht hebben om ingezetene te blijven, zelfs in het geval van een no-deal Brexit, zeiden de premiers van Groot-Brittannië en Noorwegen deze week.

De dinsdag (30 oktober) aangekondigde overeenkomst was de eerste concrete stap die Groot-Brittannië en het Noordse land zijn overeengekomen op voorwaarden die van toepassing zouden zijn nadat Groot-Brittannië in maart de EU zou verlaten. Noorwegen is geen lid van de EU, maar maakt deel uit van de interne markt als lid van de bredere Europese Economische Ruimte (EER).

“We zullen alle Britse burgers die in Noorwegen wonen behandelen … zodat ze ook na maart 2019 dezelfde kansen zullen hebben als voorheen”, zei ze, eraan toevoegend dat Groot-Brittannië en Noorwegen “zeer dichtbij” waren bij het bereiken van een akkoord dat een weerspiegeling zou zijn van een Brexit-deal. Londen sluit af met Brussel.

De Britse premier Theresa May zei tijdens een bezoek aan Oslo dat ze dezelfde toezegging deed aan Noorse burgers, als onderdeel van een bredere belofte om dergelijke rechten te verlenen aan burgers van alle EER-landen die al in Groot-Brittannië wonen.

“Wat er ook gebeurt, wij bevestigen dat mensen uit de EER, de Noorse burgers en de anderen die in Groot-Brittannië wonen en die hun levenskeuze hebben gemaakt om in Groot-Brittannië te zijn, ook in Groot-Brittannië kunnen zijn. Wij willen dat ze blijven.”

Solberg zei dat als Groot-Brittannië de EU zou verlaten zonder een vrijhandelsovereenkomst met de EER-landen, de handel in goederen de meest uitdagende kwestie tussen Noorwegen en Groot-Brittannië zou zijn.

“Het moeilijkste deel zullen de goederen zijn, vooral van Noorwegen naar Groot-Brittannië, omdat er aan Britse kant meer problemen zullen zijn dan aan onze kant”, vertelde ze aan Reuters.

advertentie

“We zullen alleen met Groot-Brittannië te maken krijgen, maar Groot-Brittannië zal met iedereen te maken krijgen”, zei ze na een zitting van de Noordse Raad in het Noorse parlement, waar May eerder sprak.

Groot-Brittannië is de belangrijkste handelspartner van Noorwegen en koopt olie, gas en vis.

Toch zei Solberg dat ze “absoluut geloofde” dat Oslo en Londen in staat zouden zijn om “de zaken tussen Noorwegen en Groot-Brittannië te laten functioneren”, zelfs in het geval van een harde Brexit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending