Verbind je met ons

EU

#EESC – Luca Jahier: 'Europa moet duurzaam zijn, anders zal het dat gewoon niet zijn'

DELEN:

gepubliceerd

on

Luca Jahier, voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC), opende de conferentie op hoog niveau over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en -initiatieven voor duurzame mondiale waardeketens, die mede werd georganiseerd door het EESC, de Europese Commissie en de Sociaal-Economische Raad van Nederland door te stellen dat er geen alternatief is voor een duurzame economie: “Europa moet duurzaam zijn, anders zal het het gewoon niet zijn.”

De conferentie bracht vertegenwoordigers van bedrijven, vakbonden, NGO's en professionele organisaties uit heel Europa samen, en de openingssessie kon ook rekenen op de deelname van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Sigrid Kaag, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkeling. Samenwerking Nederland.

Jahier benadrukte de rol van het maatschappelijk middenveld bij de implementatie van adequaat beleid om de risico’s van klimaatverandering, vervuiling en sociale ongelijkheid aan te pakken: “De uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, kunnen worden gezien als een kans voor particuliere bedrijven om de transitie naar een duurzame economie te stimuleren, maar dit zal alleen werkelijkheid worden als we allemaal dezelfde kant op gaan: bedrijven, vakbonden, het maatschappelijk middenveld en lokale overheden.”

Jahier riep de Commissie ook op om de nodige stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de EU een leidende rol speelt in dit proces, omdat “de echte vraag hier is of wij het voortouw nemen bij deze verandering of dat iets anders voldoende is”. Frans Timmermans wees erop dat “de mensheid voor het eerst beseft dat onze planeet niet al onze ambities kan waarmaken als we de manier waarop we leven en produceren niet veranderen”. Volgens hem kan deze situatie alleen worden opgelost door de uitdagingen onder ogen te zien in plaats van mensen aan hun angsten te ketenen om ze beter onder controle te krijgen, en zelfs toe te geven dat “constructieve oplossingen niet overtuigend genoeg zijn en nostalgie het nieuwe opium voor het volk is geworden” .

Timmermans uitte zijn optimisme door te stellen dat particuliere bedrijven steeds meer overtuigd zijn van de noodzaak van het implementeren van duurzaam beleid, aangezien “duurzaamheid op de lange termijn een winnend bedrijfsvoorstel is, dat groei en banen creëert. Hij verklaarde echter dat deze houding niet alleen kan berusten op de goede trouw van bedrijven en dat er op een gegeven moment regulering nodig is: “Uit mijn ervaring weet ik dat beleefdheid helpt grofheid te verdrijven, vertrouwen angst verdrijft, dialoog geweld verdrijft. en liefde verdrijft haat; maar omgekeerd geldt dat helaas ook.”

Sigrid Kaag presenteerde enkele voorbeelden van goede praktijken die door de Nederlandse autoriteiten zijn geïmplementeerd en die op EU-niveau kunnen worden opgeschaald om een ​​“EU-gelijk speelveld” te creëren waarin normen voor duurzame ontwikkeling als uitgangspunt kunnen worden gebruikt”.

De conferentie was gestructureerd in vier parallelle workshops over mondiale waardeketens en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de textielsector, de banksector, de winningsindustrieën en de agrofoodsector. Deze workshops waren gericht tot vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en hadden tot doel succesvolle ervaringen te identificeren en te delen, en te onderzoeken welke initiatieven konden worden opgeschaald naar EU-niveau.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending