Verbind je met ons

Data

#QuantumTechnologiesFlagship begint met de eerste 20-projecten

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Quantum Technologies Flagship, een initiatief van 1 miljard euro, werd deze week gelanceerd tijdens een evenement op hoog niveau in Wenen, georganiseerd door het Oostenrijkse voorzitterschap van de Raad van de EU.

Het vlaggenschip zal de komende tien jaar meer dan 5,000 van Europa's toonaangevende onderzoekers op het gebied van kwantumtechnologie financieren en heeft tot doel Europa in de voorhoede van de tweede kwantumrevolutie te plaatsen. De langetermijnvisie is om in Europa een zogenaamd quantumweb te ontwikkelen, waarin quantumcomputers, simulatoren en sensoren via quantumcommunicatienetwerken met elkaar worden verbonden. Dit zal helpen een concurrerende Europese kwantumindustrie op gang te brengen die onderzoeksresultaten beschikbaar maakt als commerciële toepassingen en ontwrichtende technologieën. Het vlaggenschip zal in eerste instantie financieren 20 projecten met in totaal € 132 miljoen via de Horizon 2020-programma, en vanaf 2021 zal het naar verwachting nog eens 130 projecten financieren. Het totale budget zal naar verwachting € 1 miljard bedragen, waarmee financiering wordt verstrekt voor de gehele kwantumwaardeketen in Europa, van fundamenteel onderzoek tot industrialisatie, en onderzoekers en de kwantumtechnologie-industrie samenbrengen.

Andrus Ansip, vicevoorzitter van de Commissie voor de digitale eengemaakte markt: "Europa is vastbesloten om wereldwijd het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van kwantumtechnologieën. Het Quantum Technologies Flagship-project maakt deel uit van onze ambitie om Europa's wetenschappelijke excellentie te consolideren en uit te breiden. Als we het volledige potentieel willen benutten van kwantumtechnologieën, moeten we een solide industriële basis ontwikkelen en ons onderzoek ten volle benutten."

Mariya Gabriel, commissaris voor Digitale Economie en Samenleving, voegde hieraan toe: “Het vlaggenschip voor kwantumtechnologieën zal een hoeksteen vormen van de Europese strategie om in de toekomst het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van kwantumtechnologieën. Quantumcomputing houdt de belofte in om de computersnelheid met ordes van grootte te verhogen en Europa moet zijn inspanningen bundelen in de aanhoudende race naar de eerste functionele kwantumcomputers.”

In de vroege 20th eeuw stelde de eerste kwantumrevolutie wetenschappers in staat om fundamentele kwantumeffecten in apparaten, zoals transistors en microprocessors, te begrijpen en te gebruiken door individuele deeltjes te manipuleren en te voelen.

De tweede kwantumrevolutie zal het mogelijk maken om kwantumeffecten te gebruiken om grote technologische vooruitgang te boeken op veel gebieden, waaronder computers, detectie en metrologie, simulaties, cryptografie en telecommunicatie. Voordelen voor burgers zijn uiteindelijk ultraprecieze sensoren voor gebruik in de geneeskunde, op kwantum gebaseerde communicatie en Quantum Key Distribution (QKD) om de beveiliging van digitale gegevens te verbeteren. Op de lange termijn heeft kwantumcomputing het potentieel om rekenproblemen op te lossen waar de huidige supercomputers langer over zouden doen dan de leeftijd van het universum. Ook kunnen ze patronen herkennen en kunstmatige-intelligentiesystemen trainen.

Volgende stappen

advertentie

Van oktober 2018 tot september 2021 zullen 20 projecten worden gefinancierd door het vlaggenschip onder coördinatie van de Commissie. Ze zullen zich richten op vier toepassingsgebieden – kwantumcommunicatie, kwantumcomputing, kwantumsimulatie, kwantummetrologie en detectie – en op de basiswetenschap achter kwantumtechnologieën. Meer dan een derde van de deelnemers zijn industriële bedrijven uit een breed scala van sectoren, met een groot aandeel kmo's.

Er zijn onderhandelingen gaande tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie om ervoor te zorgen dat kwantumonderzoek en -ontwikkeling zullen worden gefinancierd in het meerjarig financieel kader van de EU voor 2021-2028. Kwantumtechnologieën zullen worden ondersteund door de voorgestelde Horizon Europe programma voor onderzoek en ruimtevaarttoepassingen, evenals het voorgestelde Digital Europe programma, dat de strategische digitale capaciteiten van Europa zal ontwikkelen en versterken, de ontwikkeling van Europa's eerste kwantumcomputers en hun integratie met klassieke supercomputers, en van een pan-Europese kwantumcommunicatie-infrastructuur.

Achtergrond

Sinds 1998 heeft het programma Future and Emerging Technologies (FET) van de Commissie ongeveer 550 miljoen euro aan financiering verstrekt voor kwantumonderzoek in Europa. De EU heeft ook onderzoek naar kwantumtechnologieën gefinancierd via de Europese Onderzoeksraad (ERC). Pas sinds 2007 heeft de ERC meer dan 250 onderzoeksprojecten met betrekking tot kwantumtechnologieën gefinancierd, ter waarde van zo'n 450 miljoen euro.

Het vlaggenschip Quantum Technologies wordt momenteel ondersteund door Horizon 2020 als onderdeel van het FET-programma, dat momenteel twee andere vlaggenschepen beheert (Het vlaggenschip van grafeen en het vlaggenschip van het Human Brain Project). Het FET-programma stimuleert grootschalige onderzoeksinitiatieven om grote wetenschappelijke vorderingen te stimuleren en deze om te zetten in tastbare innovaties die voordelen opleveren voor de economie en de samenleving in heel Europa. Financiering voor het Flagship-project komt uit Horizon 2020, het vervolgprogramma Horizon Europe en landelijke financiering.

Het vlaggenschip Quantum Technologies maakt ook deel uit van dat van de Commissie Europese Cloud-initiatief gelanceerd in april 2016, als onderdeel van een reeks maatregelen het ondersteunen en koppelen van nationale initiatieven voor de digitalisering van de Europese industrie.

Meer informatie

Memo

De eerste 20 projecten

Officiële website van het Quantum-vlaggenschip

Blogpost van vicevoorzitter Ansip over het Quantum Flagship

Gezamenlijke verklaring over de vorderingen bij de bouw van Europese supercomputers

Europese benadering van kunstmatige intelligentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending