Verbind je met ons

Circulaire economie

#Plastic in de oceaan: de feiten, effecten en nieuwe EU-regels

DELEN:

gepubliceerd

on

Plastic draagtassen en andere afvalvervuiling in de oceaan Plastic afval in onze oceanen vormt een milieurisico ©AP Images/European Union-EP 

Ontdek de belangrijkste feiten over plastic in de oceaan met infographics, ontdek ook de impact ervan en hoe de EU optreedt om plastic zwerfvuil in de zeeën te verminderen.

De resultaten van de huidige cultuur van wegwerpplastic voor eenmalig gebruik zijn overal op zeekusten en in oceanen te zien. Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer en volgens een schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten.

Nieuwe EU-regels, die op 24 oktober door de leden van het Europees Parlement zijn aangenomen, pakken verloren vistuig en de tien plastic producten voor eenmalig gebruik aan die het meest worden aangetroffen aan de Europese kusten. Samen zijn deze twee groepen verantwoordelijk voor 10% van het zwerfvuil op zee.

Infographic over de belangrijkste feiten en problemen veroorzaakt door plastic afval in de oceaan    

probleem

Plastic maakt niet alleen een puinhoop op de oevers, het doet ook pijn aan zeedieren die verstrikt raken in grotere stukken en kleinere stukken voor voedsel aanzien. Het inslikken van plastic deeltjes kan ervoor zorgen dat ze normaal voedsel niet kunnen verteren giftige chemische verontreinigende stoffen naar hun organismen aantrekken.

Mensen eten plastic via de voedselketen. Hoe dit onze gezondheid beïnvloedt, is onbekend.

Zeeafval veroorzaakt economische verliezen voor sectoren en gemeenschappen die afhankelijk zijn van de zee, maar ook voor fabrikanten: slechts ongeveer 5% van de waarde van plastic verpakkingen blijft in de economie – de rest wordt letterlijk gedumpt, wat de noodzaak aantoont van een aanpak die meer gericht is op recycling en materialen hergebruiken.

advertentie
Infographic over plastic en niet-plastic zwerfvuil op zee per soort     

Wat moet er gebeuren?

De meest effectieve manier om het probleem aan te pakken, is voorkomen dat er nog meer plastic in de oceaan terechtkomt.

Plastic artikelen voor eenmalig gebruik vormen de grootste groep afval die op zee wordt aangetroffen: producten zoals plastic bestek, drinkflesjes, sigarettenpeuken of wattenstaafjes vormen bijna de helft van al het zwerfvuil op zee.

Lijst met top 10 plastic artikelen voor eenmalig gebruik die op stranden zijn gevonden     

Voorgestelde maatregelen

Er wordt een totaalverbod voorgesteld voor plastic artikelen voor eenmalig gebruik waarvoor al alternatieven in andere materialen beschikbaar zijn: wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes, roerstaafjes en ballonstokjes. EP-leden hebben ook oxo-afbreekbare plastic producten en fastfoodcontainers gemaakt van polystyreen aan de lijst toegevoegd.

Voor het overige wordt een reeks andere maatregelen voorgesteld:

  • Consumptiereductiedoelstellingen van 25% tegen 2025 voor voedselverpakkingen en 50% tegen 2025 voor sigarettenfilters die plastic bevatten;
  • verplichtingen voor producenten van artikelen als wikkels, sigarettenfilters, vochtige doekjes etcetera om de kosten van afvalbeheer en -opruiming te dekken (de zogenaamde uitgebreide producentenverantwoordelijkheid);
  • inzameldoelstelling van 90% in 2025 voor drankflessen (bijvoorbeeld via statiegeldsystemen);
  • etiketteringseisen voor maandverband, vochtige doekjes en ballonnen om gebruikers te waarschuwen voor de juiste verwijdering ervan, en;
  • bewustmaking.

Voor vistuig, dat goed is voor 27% van het zwerfvuil in zee, zouden producenten de kosten van afvalbeheer moeten dekken vanuit havenontvangstvoorzieningen. De EU-landen zouden tegen 50 ook ten minste 15% van het verloren vistuig per jaar moeten inzamelen en 2025% daarvan moeten recyclen.

Volgende stappen

De Raad zal nu over zijn standpunt moeten stemmen voordat het Parlement onderhandelingen met de lidstaten kan beginnen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending