Verbind je met ons

Brexit

Hammond waarschuwt #Brexit-rebellen om geen versoepeling van de bezuinigingen te riskeren

DELEN:

gepubliceerd

on

Britse minister van Financiën Philip Hammond (foto) waarschuwde de rebellen in zijn Conservatieve Partij dat hij plannen om bijna tien jaar van bezuinigingen te versoepelen snel zou moeten terugdraaien als Londen er niet in slaagt een Brexit-deal te krijgen, schrijft William Schomberg.

Hammond, die maandag (29 oktober) het jaarlijkse begrotingsplan aankondigde, zei dat hij de kiezers zou kunnen laten zien dat “hun harde werk zijn vruchten heeft afgeworpen” zolang Groot-Brittannië binnen vijf maanden een soepele uittreding uit de Europese Unie bereikt.

Hammond heeft veel leden van zijn Conservatieve Partij boos gemaakt door te stellen dat Groot-Brittannië dicht bij de EU moet blijven na de Brexit, en premier Theresa May is er tot nu toe niet in geslaagd de kloof binnen haar partij te overbruggen.

Veel investeerders en bedrijven zijn bezorgd dat de kans op een no-deal Brexit groter wordt.

“We zouden naar een andere strategie moeten kijken en eerlijk gezegd zouden we een nieuwe begroting nodig hebben die een andere strategie voor de toekomst uiteenzet”, zei Hammond in een interview met Sky News, uitgezonden op zondag (28 oktober).

De meeste economen zeggen dat Groot-Brittannië een economische schok zou ondergaan als het de EU zonder deal zou verlaten.

Het Britse pond daalde vrijdag (26 oktober) naar het laagste punt in twee maanden ten opzichte van de dollar en was zwakker ten opzichte van de euro.

advertentie

“Het ministerie van Financiën heeft zichzelf nogal in verlegenheid gebracht, heeft veel moeite met het feit dat de Brexit-gerelateerde voorspellingen tot nu toe zo verkeerd zijn geweest en ik denk dat er een element binnen het ministerie is dat nog steeds chagrijnig is over de Brexit en dat is jammer”, zei hij. gezegd.

Verwacht wordt dat Hammond maandag in zijn begroting een verdere verbetering van de Britse leenprognoses zal aankondigen, waardoor hij enige ruimte krijgt om bijna tien jaar van scherpe bezuinigingen op veel terreinen van de openbare dienstverlening te verzachten.

Maar ondanks dat het begrotingstekort scherp daalt, blijven de Britse schulden hoog, waardoor Hammond zijn uitgavenkrimp niet kan versoepelen.

Hij zei zondag dat de grootste stijging van de uitgaven in zijn begroting al was aangekondigd toen May vier maanden geleden zei dat er meer geld zou worden gereserveerd voor de gezondheidszorg.

Tot zover een opleving: de mondiale aandelenkoersen dalen opnieuw

Maandag kondigde hij nog andere maatregelen aan, waaronder meer uitgaven aan wegen om de congestie te verminderen en een belastingverlaging voor kleine detailhandelaren om hen te helpen concurreren met de online concurrentie.

Hij liet zondag doorschemeren dat hij geld zou verstrekken om de impact van veranderingen in het Britse socialezekerheidsstelsel te verzachten.

Hammond zei dat zowel de Bank of England als het ministerie van Financiën actie zouden moeten ondernemen als er een no-deal Brexit komt.

Op de korte termijn zei Hammond dat hij een deel van de ademruimte die hij voor zichzelf heeft behouden binnen zijn begrotingsdoelstellingen kan gebruiken om de economie te helpen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending