Verbind je met ons

EU

#Khashoggi – MEPs call for an end of arms sales to Saudi Arabia

DELEN:

gepubliceerd

on

President Tajani riep op tot een internationaal onderzoek naar de dood van journalist en schrijver Jamal Khashoggi. ©Hasan Jamali/AP Photos/Europese Unie-EP Het Europees Parlement veroordeelt de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi© Hasan Jamali/AP Photos/EU-EP 

Na de moord op journalist Jamal Khashoggi roept het Europees Parlement de EU-landen op zich te verenigen en een EU-breed wapenembargo op te leggen aan Saoedi-Arabië.

In een resolutie die vorige week werd aangenomen, veroordeelden de EP-leden in de sterkst mogelijke bewoordingen de marteling en moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in Turkije. Ze roepen ook op tot een onpartijdig, internationaal onderzoek naar zijn dood om erachter te komen wat er op 2 oktober daadwerkelijk is gebeurd in het Saoedische consulaat in Istanbul, en dat de verantwoordelijken voor de rechter worden gebracht.

In de tekst wordt opgemerkt dat het onwaarschijnlijk is dat de moord heeft plaatsgevonden zonder medeweten of controle van de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman.

Een EU-breed wapenembargo tegen Saoedi-Arabië

Na de brute moord herhaalt de resolutie de eerdere oproep van het Europees Parlement aan alle EU-regeringen om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen om een ​​EU-breed wapenembargo tegen Saoedi-Arabië op te leggen. A soortgelijke vraag werd op 4 oktober door het Huis van Afgevaardigden naar voren gebracht, gezien de rol van het land in de brute burgeroorlog in buurland Jemen.

De EP-leden roepen Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, en de lidstaten op om klaar te staan ​​om gerichte sancties op te leggen, waaronder visumverboden en bevriezing van tegoeden tegen Saoedische individuen, zodra de feiten zijn vastgesteld.

Het Parlement dringt er ten slotte bij de lidstaten op aan om tijdens de volgende bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad in Genève op 5 november het initiatief te nemen om de kwestie van het lidmaatschap van de raad aan de orde te stellen voor staten met zeer twijfelachtige prestaties op het gebied van de mensenrechten, waaronder Saoedi-Arabië.

advertentie

Achtergrond

De prominente Saoedische journalist Jamal Khashoggi wordt vermist sinds hij op 2 oktober het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel binnenkwam. Zijn verdwijning heeft aanleiding gegeven tot wijdverbreide internationale beschuldigingen dat hij door Saoedische agenten in het gebouw werd gemarteld en op brute wijze vermoord, hoewel zijn lichaam nog niet is gevonden.

Saoedi-Arabië ontkende aanvankelijk elke betrokkenheid bij de verdwijning van Jamal Khashoggi, maar onder zware internationale druk gaf het land toe dat de moord plaatsvond in het gebouw van het consulaat. Khashoggi was een bekende criticus van het Saoedische regime.

De tekst werd goedgekeurd met 325 stemmen voor, één tegen en 19 onthoudingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending