Verbind je met ons

EU

Klaus Iohannis - Eenheid moet ons wachtwoord zijn voor #FutureOfEurope

DELEN:

gepubliceerd

on

Toekomst van Europa Plenair debat met de president van Roemenië, Klaus Iohannis     

De president van Roemenië Klaus Iohannis (foto) debatteerde dinsdag (23 oktober) over de toekomst van Europa met leden van het Europees Parlement en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

“Ik vraag resoluut om eenheid, cohesie, solidariteit en om één gemeenschappelijke Europese stem”, zei de president van Roemenië, een paar maanden voordat Roemenië het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU overneemt en elf jaar na de toetreding van het land tot de Europese Unie. Unie.

De president herinnerde aan de vele uitdagingen waarmee de EU onlangs het hoofd heeft moeten bieden, waaronder de financiële en migratiecrises, die de Europese eenheid in twijfel hebben getrokken. Hij wees er echter op dat deze moeilijke periode ons tot “een positief besef heeft gebracht: er is een rode draad die ons verenigt; het is een identiteit gebaseerd op gemeenschappelijke waarden”. Nieuwe realiteiten vragen om verandering, zei hij, terwijl hij “de erosie van de waarden waarop de Europese Unie is gegrondvest” verwerpt.

Hij verwees naar het voortdurende debat over het Europese model. “Een Europa met twee snelheden of een Europa van concentrische cirkels is geen optie”, zei hij.

“Europese burgers hebben tastbare resultaten en goed nieuws nodig op het gebied van veiligheid, vrede en welvaart”, aldus president Iohannis. Hij benadrukte ook de rol die cohesie speelt voor de EU. “Het is niet alleen een ambitie voor de nieuwe lidstaten; het is ook een noodzaak voor de oudste leden van de EU”, zei hij.

Hij zei ook dat toetreding tot het Schengengebied een prioriteit blijft voor Roemenië. De president verwees naar het voornemen van Roemenië om tot de eurozone toe te treden “zo snel mogelijk, wanneer aan de noodzakelijke vereisten is voldaan”.

“Het traject van een sterke en veilige EU moet een uitgebreide EU zijn”, voegde Iohannis eraan toe. “We kunnen geen belangrijke speler op internationaal niveau zijn als we onze buren niet significant kunnen beïnvloeden.”

advertentie

U kunt de interventies van de sprekers bekijken door op onderstaande links te klikken:

Inleiding door Antonio TAJANI, Voorzitter van het Europees Parlement

Klaus IOHANNIS, president van Roemenië

Jean-Claude JUNCKER, Voorzitter van de Europese Commissie

Manfred Weber (EPP, DE)

Josef WEIDENHOLZER (S&D, AT)

Monica MACOVEI (ECR, RO)

Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)

Ska KELLER (Groenen / EFA, DE)

Tania GONZALES PENAS (GUE/NGL, ES)

Rosa D'AMATO (EFDD, IT)

Nicolaas Baai (ENF, FR)

Reactie door Klaus IOHANNIS, president van Roemenië

Let op de hele debat.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending