Verbind je met ons

EU

#DrinkingWater – Nieuwe plannen om de kwaliteit van kraanwater te verbeteren en plastic zwerfvuil terug te dringen

DELEN:

gepubliceerd

on

Een jonge jongen drinkt water in een openbaar park ©AP images/European Union -EP     

De leden van het Europees Parlement steunden dinsdag (23 oktober) plannen om het vertrouwen van consumenten in drinkwater uit de kraan te vergroten, dat veel goedkoper en schoner is voor het milieu vergeleken met flessenwater.

De wetgeving scherpt de maximumlimieten aan voor bepaalde verontreinigende stoffen, zoals lood (die met de helft moeten worden verminderd), schadelijke bacteriën, en introduceert nieuwe plafonds voor bepaalde hormoonontregelaars. Het zet ook de niveaus van microplastics, een opkomend probleem, onder controle.

Toegang tot water

De lidstaten moeten ook maatregelen nemen om universele toegang tot schoon water in de EU te bieden en de toegang tot water in steden en openbare plaatsen te verbeteren, door gratis fonteinen op te zetten waar dat technisch haalbaar en evenredig is. Ook zouden zij moeten stimuleren dat in restaurants, kantines en cateringdiensten gratis of tegen een lage servicevergoeding kraanwater wordt verstrekt.

Right2Water

EP-leden herhalen, in vervolg op hun resolutie over het burgerinitiatief Right2Water, dat de lidstaten zich moeten concentreren op de behoeften van kwetsbare groepen in de samenleving. Ze moeten mensen identificeren die geen of slechts beperkte toegang hebben tot water, inclusief kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, en manieren beoordelen om hun toegang te verbeteren. Ze moeten hen ook duidelijk informeren over hoe ze zich kunnen aansluiten op het distributienetwerk of over alternatieve manieren om toegang te krijgen tot dergelijk water.

Michel Dantin (EPP, FR), rapporteur, said: “The way we use water defines the future of humanity. It is understood that everyone should have access to clean and good quality water, and we should do our utmost to make it as affordable as possible for everyone.”

advertentie

Volgende stappen

Het rapport werd aangenomen met 300 stemmen voor, 98 tegen en 274 onthoudingen. Het Parlement zal onderhandelingen met de Raad beginnen zodra de EU-ministers hun eigen standpunt over het dossier hebben bepaald.

Achtergrond

De plannen zijn bedoeld om het vertrouwen van burgers in de watervoorziening te vergroten en het drinkwatergebruik uit de kraan te vergroten, wat zou kunnen bijdragen aan het terugdringen van het plasticgebruik en het zwerfvuil.

Volgens de Europese Commissie (link), zou een lagere consumptie van flessenwater de huishoudens in de EU kunnen helpen meer dan 600 miljoen euro per jaar te besparen. Als het vertrouwen in kraanwater verbetert, kunnen burgers ook bijdragen aan het terugdringen van plastic afval uit flessenwater, inclusief zwerfvuil op zee. Plastic flessen zijn een van de meest voorkomende plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die op Europese stranden te vinden zijn. Met de actualisering van de drinkwaterrichtlijn zet de Commissie een belangrijke wetgevende stap in de richting van de uitvoering van de EU-kunststofstrategie, die op 16 januari 2018 werd gepresenteerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending