Verbind je met ons

EU

#Schengen – Nieuwe regels voor tijdelijke controles aan de landsgrenzen

DELEN:

gepubliceerd

on

Binnengrenscontroles binnen het Schengengebied zouden worden beperkt tot maximaal één jaar, in plaats van de huidige periode van twee jaar, stemde het Comité voor burgerlijke vrijheden ermee in.

De Schengengrenscode die momenteel wordt herzien, staat lidstaten toe om tijdelijk controles uit te voeren aan de binnengrenzen van de Schengengebied, in geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid.

Het Comité voor burgerlijke vrijheden was het maandag (22 oktober) eens dat:

  • De initiële periode voor grenscontroles voor voorzienbare gebeurtenissen moet worden beperkt tot twee maanden, in plaats van de huidige periode van zes maanden, en;
  • grenscontroles kunnen niet langer dan een jaar worden verlengd, waarmee de huidige maximumlimiet van twee jaar wordt gehalveerd.

EP-leden in de Commissie burgerlijke vrijheden benadrukten ook dat, aangezien het vrije verkeer van personen wordt aangetast door tijdelijke grenscontroles, deze alleen in uitzonderlijke omstandigheden en als laatste redmiddel mogen worden gebruikt.

Nieuwe waarborgen voor verlengingen

EU-landen moeten een gedetailleerde risicobeoordeling verstrekken als tijdelijke grenscontroles na de eerste twee maanden worden verlengd. Deze beoordeling moet uitleggen waarom alternatieve maatregelen onvoldoende zijn gebleken en hoe grenscontroles zouden helpen om de vastgestelde dreiging het hoofd te bieden. Naburige EU-landen die door de mogelijke grenscontroles worden getroffen, moeten bij de risicobeoordeling worden betrokken.

Bovendien zou voor elke latere verlenging van de grenscontroles tot meer dan zes maanden een advies van de Commissie nodig zijn en zou toestemming moeten worden verleend door de Raad van Ministers van de EU. Europarlementsleden willen ook dat het Parlement beter wordt geïnformeerd en betrokken bij het proces.

advertentie

Rapporteur Tanja Fajon (S&D, SI) zei: “Zes Schengenstaten voeren al meer dan drie jaar illegaal controles uit aan de binnengrenzen, ondanks een maximale periode van twee jaar. Dit laat zien hoe dubbelzinnig de huidige regels zijn en hoe staten ze misbruiken en verkeerd interpreteren. Als we Schengen willen redden, moeten we hier een eind aan maken en duidelijke regels opstellen.”

Volgende stappen

De ontwerpverslag werd aangenomen met 30 tegen 13 stemmen, bij 12 onthoudingen.

De Full House zal stemmen over het mandaat om informele gesprekken met EU-ministers te beginnen. De besprekingen kunnen beginnen zodra het Parlement zijn standpunt heeft ingenomen, aangezien de Raad al overeenstemming heeft bereikt over zijn mandaat.

Achtergrond

Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben momenteel controles aan de binnengrenzen vanwege de uitzonderlijke omstandigheden als gevolg van de ongekende migratiecrisis die in 2015 begon. Daarnaast heeft Frankrijk controles aan de binnengrenzen vanwege een aanhoudende terroristische dreiging.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending