Verbind je met ons

Sigaretten

Realtime uitwisseling van inlichtingen leidt tot inbeslagname van zeven miljoen sigaretten aan de buitengrens van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Grensagentschappen hebben meer dan zeven miljoen sigaretten in beslag genomen tijdens een gezamenlijke grenscontroleoperatie (JBCO), gecoördineerd door de grensbijstandsmissie van de Europese Unie naar Moldavië en Oekraïne (EUBAM) in samenwerking met het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF).

De JBCO, met de codenaam JANUS, liep van mei tot juni 2018 en spoorde grensagentschappen van de deelnemende landen (Polen, Hongarije, Slowakije, Slovenië, Roemenië, Moldavië en Oekraïne) aan om onmiddellijk inlichtingen te delen over verdachte zendingen die voornamelijk over de weg werden vervoerd in commerciële vrachtwagens en aanhangwagens.

Goederen werden fysiek gecontroleerd of onderzocht met behulp van röntgenapparatuur. Als gevolg hiervan ontdekten grensagentschappen verschillende grote ladingen sigaretten die vanuit Moldavië of Oekraïne naar de Europese Unie waren gesmokkeld.

OLAF bood de deelnemers toegang tot zijn Virtual Operation Coördinatie-eenheid, een beveiligd communicatiesysteem dat de uitwisseling van inlichtingen over zendingen in realtime mogelijk maakt.

De tijdige overdracht van informatie speelde een belangrijke rol bij deze operatie, waardoor partners niet alleen de verdachte zendingen konden volgen, maar ook de modus operandi van de fraudeurs konden ontdekken.

"Sigarettensmokkel schaadt de Europese burgers en financiert de georganiseerde misdaad", zei Ville Itälä, directeur-generaal van OLAF. “Alleen door samen te werken in gezamenlijke operaties zoals deze kunnen we mensenhandelaars tegenhouden en criminele netwerken ontmantelen”, voegde hij eraan toe.

De eindresultaten van JBCO JANUS werden gedeeld tijdens een debriefingbijeenkomst in Odessa, Oekraïne, op 17 oktober 2018, in het kader van Task Force Tobacco, het EUBAM-platform gericht op het versterken van de strijd tegen sigarettensmokkel.

advertentie

“EUBAM zet haar inspanningen voort gericht op het voorkomen en bestrijden van grensoverschrijdende criminaliteit in de regio. Door de illegale handel in tabaksproducten aan te pakken, heeft JBCO JANUS opnieuw bewezen hoe nuttig de internationale samenwerking op dit gebied is”, aldus Slawomir Pichor, hoofd van de EUBAM-missie. “Ik wil OLAF bedanken voor het feit dat zij de belangrijkste partner van EUBAM is bij het coördineren van deze operatie, evenals de vijf EU-lidstaten en de Moldavische en Oekraïense grensagentschappen voor hun positieve reactie op deze gemeenschappelijke poging om sigarettensmokkel in de regio te bestrijden”, zei hij. toegevoegd.

OLAF-missie, mandaat en bevoegdheden:

De missie van OLAF is om fraude met EU-middelen op te sporen, te onderzoeken en te stoppen.

OLAF vervult zijn missie door onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar fraude en corruptie waarbij EU-fondsen betrokken zijn, om ervoor te zorgen dat al het geld van de EU-belastingbetalers terechtkomt bij projecten die banen en groei in Europa kunnen creëren:

  • Bijdragen aan het versterken van het vertrouwen van burgers in de EU-instellingen door onderzoek te doen naar ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen, en;
  • een degelijk EU-fraudebestrijdingsbeleid ontwikkelen.

In zijn onafhankelijke onderzoeksfunctie kan OLAF zaken in verband met fraude, corruptie en andere strafbare feiten onderzoeken die van invloed zijn op de financiële belangen van de EU met betrekking tot:

  • Alle EU-uitgaven: de voornaamste uitgavencategorieën zijn structuurfondsen, landbouwbeleid en fondsen voor plattelandsontwikkeling, directe uitgaven en externe hulp;
  • sommige gebieden van de EU-inkomsten, voornamelijk douanerechten, en;
  • vermoedens van ernstig wangedrag door EU-personeel en leden van de EU-instellingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending