Verbind je met ons

Brexit

EU kijkt #Brexit-douaneovereenkomst om Ierse impasse te doorbreken

DELEN:

gepubliceerd

on

Onderhandelaars van de Europese Unie zoeken naar manieren om Groot-Brittannië een douaneovereenkomst te beloven die de rode lijnen van de Brexit in Brussel zou kunnen oprekken, maar een impasse over de Ierse grens zou kunnen doorbreken, hebben EU-bronnen dicht bij de gesprekken tegen Reuters gezegd: schrijven Alastair Macdonald en Francesco Guarascio.

Accounts of how British and EU negotiators came close to a deal on 13 October focus on how Prime Minister Theresa May balked at an EU demand for a ‘backstop’ clause. This could put Northern Ireland in a special relationship with the EU that might distance it from the British mainland to avoid putting up customs posts on Britain’s only EU land border, with Ireland.

Maar terwijl de twee partijen proberen het momentum weer op te bouwen na een top in Brussel vorige week, kan de bereidheid van het team van EU-onderhandelaar Michel Barnier om hun weigering om vooruit te lopen op de uitkomst van latere besprekingen over een toekomstig handelspact tussen de EU en het VK, te verzachten. hulp bij het ontgrendelen van een acceptabel pakket.

EU-diplomaten die op de hoogte waren van de onderhandelingen, zeiden dat een essentieel onderdeel van een complex pakket was om in het juridisch bindende terugtrekkingsverdrag een verwijzing te "verankeren" naar het voorstel van May om het hele Verenigd Koninkrijk in een douanepartnerschap met de EU te houden - en zo speciale behandeling voor Noord-Ierland.

Onderhandelaars, die direct commentaar op dit rapport weigerden, erkenden in briefings aan EU-functionarissen de moeilijkheden om het verdrag te koppelen aan een meer algemene en niet-bindende politieke intentieverklaring over toekomstige betrekkingen.

Maar de verschuiving van de EU, nu de besprekingen naar een eindspel evolueren waarin Groot-Brittannië bij mislukking in maart uit het blok zou crashen, maakt deel uit van wat een senior onderhandelaar een "legpuzzeloplossing" noemt - waarvan elementen op zichzelf een kant of een kant kruisen. de rode lijnen van de ander, maar die als geheel een pakket vormen waar beiden mee kunnen leven.

De EU overweegt nu het "all-UK backstop"-aanbod van mei. Hierdoor zouden zowel Noord-Ierland als het vasteland binnen een effectief EU-douanegebied blijven, waarbij een "harde grens" zou worden vermeden die het risico zou lopen het geweld in het noorden tegen de Britse overheersing nieuw leven in te blazen.

advertentie

Een probleem voor de EU was dat het voorstel van May leek uit te breiden wat bedoeld was als een bijzonder gunstige deal voor een kleine regio tot Europa's op twee na gerangschikte economie. Het kan alleen onder strengere voorwaarden worden overwogen, zei de EU. Het tweede probleem is dat dergelijke gesprekken pas na de Brexit mogen beginnen.

Toch heeft de EU de wil getoond om het onderscheid tussen onderhandelingen over het Brexit-verdrag en post-Brexit-onderhandelingen te vervagen – een stap die Londen heeft geëist sinds het begin van de onderhandelingen. "Je kunt het terugtrekkingsverdrag en de verklaring over de toekomstige relatie niet absoluut gescheiden houden", zei Barniers baas, EU-topman Jean-Claude Juncker, twee weken geleden.

Het inbouwen van een "all-UK douane-element" in het binnenkort af te ronden verdrag zou, zo beweren EU-ambtenaren, May geloofwaardigheid geven voor haar aandrang bij critici thuis dat Noord-Ierland nooit anders behandeld hoeft te worden dan het vasteland.

De EU bood ook vrijwillig aan om de post-Brexit status quo-overgangsperiode met een jaar te verlengen tot eind 2021. Dit zou zijn om meer tijd te hebben om te onderhandelen over het soort douaneregeling voor het hele VK die zou voldoen aan de eisen van Brussel dat Groot-Brittannië zich eraan moet houden regels die voorkomen dat het een oneerlijk voordeel krijgt op de EU-markten.

De EU wil echter nog steeds een "Noord-Ierland-only"-clausule om op terug te vallen voor het geval dat de Britse deal niet kan worden gesloten - dat was uiteindelijk een dealbreaker voor Londen vóór de top van vorige week.

Een vroeg aanbod van een douaneregeling tussen de EU en het VK, nota EU-ambtenaren, loopt ook het risico de woede op te wekken van de Britten die May willen vasthouden aan haar afwijzing van een douane-unie. De regeling die beide partijen bestuderen, komt in de ogen van de EU heel dicht in de buurt van een douane-unie, maar Brussel begrijpt dat May het niet zo kan noemen.

Het tijdschema voor de gesprekken is naar achteren verschoven omdat May te maken krijgt met hevig verzet binnen haar eigen partij en bondgenoten tegen de Ierse en douane-elementen van een deal. Maar de EU-leiders spraken na hun ontmoeting met May vorige week een groeiend vertrouwen uit dat de puzzel op tijd op zijn plaats zou vallen voor parlementaire ratificatie in maart.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending