Verbind je met ons

EU

Leden van nationale parlementen en van het Europees Parlement bundelen hun krachten om #Antigypsyism in Europa te bestrijden

DELEN:

gepubliceerd

on

Voor het eerst werden leden van de nationale parlementen door het Europees Parlement uitgenodigd om de fundamentele rechten van de Roma te bespreken en zigeunerhaat te bestrijden. De Alliantie tegen zigeunerhaat heeft parlementsleden uit de hele Europese Unie en de Westelijke Balkan opgeroepen om te werken aan het vergroten van de politieke wil in hun landen om zigeunerhaat te bestrijden en bij te dragen aan de opbouw van een racismevrije samenleving.

Soraya Post, lid van het Europees Parlement, die deze bijeenkomst initieerde, deed een krachtige oproep aan de deelnemers: “Een jaar geleden heeft het Europees Parlement mijn rapport aangenomen over de grondrechtenaspecten bij de integratie van Roma in de EU: zigeunerhaat bestrijden, dat concrete aanbevelingen en wettelijke eisen geeft voor de manier waarop we zigeunerhaat kan bestrijden. Ik hoop dat de interparlementaire commissievergadering van vandaag de lidstaten zal helpen hun verantwoordelijkheden serieus te nemen.”

Beleids- en onderzoekscoördinator Jelena Jovanovic van het ERGO-netwerk zei: “Het gebrek aan expliciete erkenning van zigeunerhaat maakt het onmogelijk om specifieke indicatoren te ontwikkelen en middelen vrij te maken om het fenomeen te bestrijden. Het leidt er ook toe dat instellingen niet in staat zijn om daden van zigeunerhaat goed te monitoren en de impact van relevant beleid te evalueren. De EU moet de strijd tegen zigeunerhaat centraal stellen in het toekomstige beleid voor integratie van de Roma en een betekenisvol genderperspectief opnemen in de beleidsvorming en -uitvoering.”

Romani Rose, voorzitter van de Centrale Raad van Duitse Sinti en Roma, zei: “Zigeunerhaat is, net als antisemitisme, in de eerste plaats gericht tegen de Sinti en Roma of tegen de Joden, maar in feite zijn ze een aanval op de democratie, op de heerschappij van recht en onze gemeenschappelijke Europese waarden. Daarom moet zigeunerhaat in Europa vooral verboden, bestraft en consequent bestreden worden. Een belangrijke bijdrage zal de oprichting zijn van een ‘Onafhankelijke Expertcommissie voor Zigeunerhaat’ in Duitsland naar aanleiding van een resolutie van de Duitse Bondsdag, die in 2019 door de federale regering zal worden opgericht.”

Het oprichten van waarheids- en verzoeningscommissies op nationaal en EU-niveau is inderdaad van cruciaal belang om de oorzaken en uitingen van zigeunerhaat te analyseren, en om passende strategieën te ontwikkelen om dit te bestrijden.

Directeur Michaël Privot, directeur van het Europees Netwerk tegen Racisme, zei: “Leden van de nationale parlementen zijn sleutelactoren om de strijd tegen zigeunerhaat werkelijkheid te maken voor de Roma en om hun leven te verbeteren. Zij kunnen een rol spelen bij het versterken van de sociale cohesie in het licht van een zorgwekkende toename van xenofobe stemmen in Europa. We moeten eenheid opbouwen tussen groepen die getroffen zijn door racisme en efficiënt nationaal en lokaal beleid implementeren. Nationale plannen tegen racisme kunnen de strategieën voor de integratie van de Roma aanvullen en versterken, en ervoor zorgen dat alle vormen van racisme worden erkend en gelijke aandacht krijgen.

Het 'Alliantie tegen zigeunerhaat' is een coalitie van organisaties die de gelijkheid van rechten voor Roma bevorderen en zigeunerhaat op institutioneel en maatschappelijk niveau bestrijden. Het doel van de Alliantie is om het begrip van zigeunerhaat als een specifieke vorm van racisme te bevorderen, en om de politieke wil en institutionele mechanismen te versterken om zigeunerhaat in Europa aan te pakken. De alliantie wordt gecoördineerd door de Europees netwerk van Roma Grassroots Organizations (ERGO) Europees netwerk tegen racisme (ENAR) en de Centrale Raad van Duitse Sinti en Roma. Het rapport van de LIBE-commissie, Grondrechtenaspecten bij de integratie van Roma in de EU: bestrijding van zigeunerhaat van 25 oktober 2017, is beschikbaar hier. De aankondiging en achtergronddocumenten van de interparlementaire commissievergadering van de LIBE-commissie van het Europees Parlement zijn beschikbaar online..

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending